Diabeti, semundja e shekullit

0
159

Diabeti po konsiderohet si semundja e shekullit e cila prek kryesisht moshat e dyta dhe te treta,  ku cdo dite shtohen rreth 3 apo 4 paciente, por gjate viteve te fundit ka nje tendence rritje edhe tek te rinjte,  thote mjekja e poliklinikes  endokrinologe Lindita Mlloja.

Mos ushqyerja ne menyren e duhur, jeta sedentare, mungesa e aktivitet fizik, mbipesha si dhe nje mori arsyesh te tjera jane shkaktaret kryesore te kesaj semundje.

Veprimtaria e perditshme fizike, nje diete e shendetshme, konsumimi i ujit gjate dites zvogelojne rritjen dhe trajtimin e diabetit. Kjo semundje eshte perhapur me ritme masive ne dakaden e fundit, ku prek cdo moshe qe nga lindja e deri ne pleqeri dhe jane njelloj te rrezikuar si meshkujt dhe femrat.