8 qytete te Ballkanit , 2 muaj ne Shkoder

0
214

Për dy muaj radhazi, do te mblidhen nje here ne jave ne Universitetin “Luigj Gurakuqi” Shkoder qe te shfaqin kendveshtrimin e tyre për lëvizjen urbane dhe sociale, intelektual nga fusha te ndryshme te 8 qyteteve te Ballkanit, ndaj eshte titulluar “Forumi Urban”. Secili prej tyre zgjedhe problematiken qe eshte me shqetësuese ne qytetin nga vjen. Qellimi eshte qe te përfshihen sa me shume qytetaret ne te drejten e tyre legjitime për tu kujdesur për qytetet….

I pari qe e hapi siparin e këtij forumi ishte qyteti i Kotorrit, Mali i Zi, nepermjet arkitektes  Aleksandra Kapetanoviç, qe prezantoi nevojen për me shume  vëmendje ne ruajtjen e trashegimise kulturore – historike te këtij qyteti.

 

Ne jemi shume te kënaqur qe behem pjese e këtij projektiku janë te ftuar nga disa qytete te Bllkanit, mes te cileve edhe qyteti i Kotorrit, për te prezantuar angazhimin qytetare ne ketë qytet për ruajtjen e trashegimise kulturore. Kotorri eshte qytet nen mbrojtjen e UNESKOS sepese eshte shume i pasur ne trashëgimi, prandaj dhe ne jemi te fokusuar ne mbrojtjen e dhe planifikimin e trashëgimise kulturore. Edhe Shkodren e pelqejme shume, eshte qytet nder me te vjetrit ne rajon, shume i pasur ne  trashëgimi kulturore dhe natyroren ndaj dhe  eshte shume i rendesishe”.    

Trashegimia kulturore ne rajonin e Ballkanit eshte mjaft e larmishme dhe, pavaresisht ndryshimeve te qyteteve te ketij rajoni mes njeri tjetrin, kane edhe shume gjera te perbashketa qe perbejne vlera te patjetersueshme jo vetem për popujt e tyre.