Mirdita perkujton Preng Bibe Doden

0
85

Jeta dhe vepra e Preng Bibe Dodës, kapitenit të Mirditës është përkujtuar me një simpozium shkencore. Studiues dhe intelektual të trevave shqipfolese kumtuan mbi kontributin që dha ai jo vetëm për Mirditen por për mbarë Shqiperinë. Historiani Pal Trashaj, njëherësh edhe organizator i këtij simpoziumi tha se figura të tilla historikë po lihen në harresë nga politika, në një kohë që duhet të kujtohen dhe nderohen pasi lanë gjurmë në historin e vendit tonë.

Prenk Bibë Doda ishte ushtarak i Perandorisë Osmane, prijës i fisit të Gjonmarkajve – oxhaku që ishte autoriteti më i lartë i pleqërimit të kodit zakonor shqiptar në Gegëri dhe prijësit tradicionalë të Mirditës të mandatuar nga Porta e Lartë. Pas pavarësisë së Shqipërisë emërohet zv/kryeministër i Principatës së Shqipërisë pas punimeve të Kongresit të Durrësit.