Thursday, February 29, 2024
HomePolitikëProfilet e tetëshes së vetting-ut: Nga kryeprokurori i EULEX-it, tek kroati që...

Profilet e tetëshes së vetting-ut: Nga kryeprokurori i EULEX-it, tek kroati që dënoi Ivo Sanaderin

-

 

Bashkimi Europian nuk ka menduar gjatë për të gjetur njerëzit që do të kalojnë në sitë gjyqtarët e prokurorët shqiptarë në të ashtuquajturin vetting, por duket që i ka “peshkuar” ata pikërisht tek një organizëm që i njeh mirë shqiptarët.

As më pak e as më shumë por nga EULEX-i, apo misioni i BE-së në Kosovë që ka bërë gati dosjet e ish-komandantëve të UÇK-së, Brukseli ka marrë dy persona që do të marrin pjesë në vettingun shqiptar.

Është pikërisht Theo Jacobs, ish-kryeprokurori i EULEX-it, një belg që ka drejtuar zyrën e konfiskimeve në Bruksel, që njeh mjaft mirë mafian shqiptare në Belgjikë, i cili do të drejtojë grupin më të rëndësishëm të vettingut, atë që do të ketë edhe punën më voluminoze për largimin e të korruptuarve nga drejtësia.

Ndërkaq, Elka Ermenkova që është emëruar sërish në grupin e dytë të vettingut, është aktualisht anëtare e Gjykatës Supreme të Kosovës.

Një tjetër prurje nga EULEX-i është edhe një italian, gjenovezi Ferdinando Buatier de Mongeot, i cili ka qenë këshilltar në Gjykatën e Qarkut të Prishtinës.

Të gjithë tetëshja e grupit të vettingit përfaqësojnë jurist të nivelit të lartë dhe mjaft me përvojë. Në grupin e tyre është edhe kryetari i Gjykatës Supreme të Kroacisë, që ka marrë pjesë në aksionin për dënimin e ish-kryeministrit Ivo Sanader, i cili është edhe precedent ballkanik i “peshqve të mëdhenj” pas hekurave.

Ndërsa grupi i parë realizoi vettingun e pjesës së lartë të organeve të vettingun, grupi i dytë do të ketë punën më të madhe pasi do të merren me 1 mijë gjyqtarët e prokurorët shqiptarë.

Një pjesë e këtij grupi ka kaluar në duar pjesë të dosjeve të mafias shqiptare.

Ja profilet e 8 anëtarëve:

Theo Jacobs kohët e fundit përfundoi mandatin e tij si drejtor i Zyrës Qendrore për sekuestrimin dhe konfiskimin. Aktualisht është duke punuar si prokuror në Gjykatën e Apelit të Brukselit. Z. Jacobs ka qenë anëtar i gjyqësorit të tij kombëtar që nga viti 1982, ku ka punuar në role të ndryshme, si prokuror në Gjykatën e Qarkut në Leuven, nënkryetar i Kabinetit të Belgjikës, ministër i Drejtësisë dhe Zëvendës Prokuror i Përgjithshëm në Gjykatën e Apelit të Brukselit. Ai ka qenë i përfshirë në një numër aktivitetesh ndërkombëtare dhe iniciativave të bashkëpunimit në vendet e treta, duke përfshirë kontributin në nismat e BE-së si Shef i Seksionit të Sundimit të Ligjit në EUPOLCOPPS, mision në territoret e pushtuara palestineze, kryeprokuror në misionin e EULEX – it në Kosovë dhe si anëtar i Ekipit të Drejtësisë të Ekipit Evropian të Planifikimit për Kosovën. Z. Jacobs mban një Diplomë Master në Juridik nga Universiteti i Lirë i Brukselit.

Ferdinando Buatier de Mongeot aktualisht është gjyqtar penal për hetimet paraprake në Gjykata e Comos në Itali. Z. Buatier de Mongeot ka qenë një anëtar i gjyqësorit të tij kombëtar që nga viti 1999, ku ka shërbyer në poste të ndryshme si gjyqtar, më së fundi në Gjykatat e Aosta dhe Como. Z. Buatier de Mongeot është gjithashtu i kualifikuar si avokat i ligjit. Z. Buatier de Mongeot është përfshirë në shumë aktivitete ndërkombëtare dhe nismat e bashkëpunimit në vendet e treta, duke përfshirë kontributin e iniciativave të BE-së si një gjykatës ndërkombëtar në nivelin e Gjykatës së Qarkut për EULEX-in Kosovë dhe si Këshilltar i Përhershëm i Binjakëzimit në kuadrin e një projekti CARDS të BE, luftën kundër krimit të organizuar dhe korrupsionit në Prokurorinë e Shtetit në ish-Jugosllavi, Republikën e Maqedonisë. Z. Buatier de Mongeot është diplomuar pë rJuridik nga Universiteti i Gjenovës.

Znj. Elka Ermenkova është gjykatëse ndërkombëtare në Gjykatën Supreme të Kosovës që nga janari 2012, ku vendos mbi ankesat dhe mjetet juridike të jashtëzakonshme për rastet penale të profilit të lartë (korrupsioni, krimi i organizuar dhe krimet e luftës). Në vitin 2012-2013, ajo gjithashtu ishte e angazhuar me luftërat pronësore, që rrjedhin nga konflikti i Kosovës nga 1998-1999. Ajo është anëtare e Panelit për Shqyrtimin e të Drejtave të Misionit të BE-së për Sundimin e Ligjit EULEX në Kosovë. Paneli është një mekanizëm për shkeljet e pretenduara të të drejtave të njeriut, të kryera nga anëtarët e misionit në ekzekutimin e tyre gjatë mandatit ekzekutiv.

Zonja Ermenkova ka qenë një gjykatëse kombëtare në Bullgari, që nga viti 1998, ku ajo ka punuar në pozita të ndryshme, si një gjykatëse e vogël, një gjyqtare rajonale e shkallës së parë, një presidente e gjykatës së shkallës së parë dhe gjyqtare e rrethit (apelit). Midis 2008 dhe 2011 si eksperte për Sundimin e Ligjit, ajo ishte e angazhuar me zhvillimin e operacioneve të menaxhimit të krizave civile të BE-së në vende të ndryshme: BiH, territoret palestineze, Kosova, Kongo Kinshasa, Guinea Bissau. Në të kaluarën ajo ishte gjithashtu e përfshirë në misionet e vëzhgimit të zgjedhjeve të BE në Mozambik dhe Guine Conakry. Zonja Ermenkova ka diplomë master në Administrimin e Gjykatave nga Universiteti i Denverit në Denver, Kolorado, SHBA dhe Diplomë Master në Drejtësi nga Universiteti i Perëndimit Jugor Neophit Rilski në Bullgaria.

Branko Hrvatin sapo ka përfunduar mandatin e tij dymbëdhjetë vjeçar si President i Gjykatës Supreme i Republikës së Kroacisë. Pas diplomimit nga Fakulteti Juridik i Universitetit të Zagrebit, ai punoi si gjykatës i Gjykatës Komunale dhe gjykatës i Gjykatës së Qarkut në Zagreb. Në vitin 2004 ai u emërua në Gjykatën e Lartë e Drejtësisë. Në vitin 2005 ai u emërua kryetar i Gjykatës Supreme dhe u rizgjodh në atë post në vitin 2009 dhe 2013. Nga viti 2001 deri në 2004, ai ishte anëtar dhe nënkryetar i Këshilli Gjyqësor Shtetëror. Që nga viti 2005, ka qenë kryetar i Komisionit Shtetëror të Zgjedhjeve. Ai është një ligjërues dhe moderator në seminare dhe simpoziume të ndryshme lokale dhe ndërkombëtare. Që nga 1994, ai drejton kurse praktike për studentët në Fakultetin Juridik në Zagreb në kuadër të Kryesisë për Ligjin Civil, Ligji i Procedurës Civile dhe Ligji i Familjes. Z. Hrvatin është autor i artikujve në fusha e procedurës civile, përmbarimi dhe e drejta e pronësisë. Në qershor të vitit 2014 ai u zgjodh nënkryetar i Rrjetit të Presidentëve të Gjykatave Supreme të Gjykatave të Bashkimit Europian.

Hans Kijlstra është gjykatës në gjykatën e rrethit të Amsterdamit që nga viti 2002. Para se të bashkohet me gjyqësorin, ai punoi si zyrtar ligjor dhe menaxher për administratën. Deri në vitin 2011, ai ishte një gjyqtar administrativ dhe menaxhues. Që nga viti 2011, Hans Kijlstra punon si gjyqtar penal. Ai ngriti dhe kryesoi dhomën e specializuar për trafikimin e qenieve njerëzore për 3 vjet. Ai aktualisht është kryetar i dhomës për ekstradime dhe urdhër arresti evropian. Dhoma ka kompetencë ekskluzive për arrestime evropiane, prej ku vendos si gjykatë e shkallës së fundit. Z. Kijlstra është gjithashtu një këshilltar në një Projekt kërkimor evropian mbi dorëzimin dhe gjykimet në mungesë, në të cilin marrin pjesë gjashtë shtete anëtare BE, mes tyre dhe Kosova.

John S. Leonardo u nominua në vitin 2012 nga Presidenti dhe u konfirmua nga Senati për të shërbyer si Prokurori i Shteteve të Bashkuara për Arizonën. Ai shërbeu si prokuror i lartë federal për atë shtet deri në janar 2017. Para se të konfirmohej si Prokuror i Shteteve të Bashkuara, Leonardo shërbeu si një gjyqtar i Gjykatës së Lartë për Pima County, nga 1993 deri në 2012. Para se të bëhej gjyqtar, Leonardo ishte një asistent avokat i SHBA-ve për Rajonin Verior të Indiana, nga viti 1973 deri më 1982, dhe për Qarkun e Arizonës nga 1982 në 1993. Leonardo ishte gjithashtu një ndihmës avokat i shtetit për Qarkun Princi George. Z. Leonardo u diplomua nga Universiteti i Notre Dame në 1969 dhe nga Shkolla Juridike e Universitetit të Xhorxh Uashingtonit në vitin 1972.

Mia Roessingh-Bakels filloi karrierën e saj në vitin 1978 si bashkëpunëtore në një firmë ligjore ndërkombëtare në Rotterdam, pas përfundimit të studimeve të saj të drejtësisë në Universitetin Leyden dhe ka punuar si praktikante në një firmë botuese në Oksford, Britani të Madhe. Ajo filloi punën e saj në gjyqësinë holandeze në vitin 1982 si një bashkëpunëtore e Byrosë shkencore e Gjykatës Supreme të Holandës. Ajo u bashkua me zyrat e Prokurorisë në Prishtinë në vitin 1986 dhe ka punuar për gjashtëmbëdhjetë vjet si Prokurore Publike në shkallë të parë dhe dy vitet e fundit si Avokate e Përgjithshme në Gjykatën e Apelit. Që nga viti 2002, ajo është gjykatëse në seksionin kriminal të Gjykatës së Apelit në Arnhem. Që nga viti 2002, ajo është zëdhënëse për Gjykatën e saj dhe ka qenë për pesë vjet kryetare e Asamblesë holandeze të gjykatësve të shtypit. Ajo është një eksperte për çështjet që kanë të bëjnë me gjyqësorin dhe mediat. Në atë cilësi ajo ka punuar për 2.5 vjet si eksperte kyçe në një projekt binjakëzimi në BE-Turqi në lidhje me marrëdhëniet ndërmjet gjyqësorit dhe medias masive. Kjo zgjati deri në nëntor 2015. Gjatë këtyre viteve, ajo ka dhënë leksione rregullisht me të njëjtën temë, jo vetëm (për kolegët dhe studentë ndërkombëtarë) në Holandë, por edhe në Rusi dhe Poloni.

Marie Tuma aktualisht punon si gjyqtare penale në kuadër të misionit të EULEX-it për Sundimin e Ligjit në Kosovë, ku kryeson në raste të nivelit të lartë. Para këtij posti, ajo ishte drejtoreshë e Institutit Raoul Wallenberg, Suedi, ku menaxhoi të drejtat ndërkombëtare të njeriut. Kjo organizatë ka zyra në terren në mbarë botën dhe një ndër arritjet kryesore të saj ishte edukimi i gjyqtarëve, prokurorëve dhe zyrtarëve të tjerë të ligjit në vendet në zhvillim në një shkallë globale, dhe gjatë postit të saj si drejtore në RËI, znj. Tuma menaxhoi dhe ekzekutoi programe ndërkombëtare të misionit të drejtësisë në Afrikë, Azi, Lindje të Mesme dhe në Evropë për të siguruar ligjin e duhur ndërkombëtar, standardet në gjyqësinë e këtyre rajoneve. Në Gjykatën e Bosnjës dhe Hercegovinës, ajo ishte një gjyqtare ndërkombëtare e apelit për krimet e luftës, e dërguar nga Suedia, duke kontribuar në krijimin e një ligji të qëndrueshëm në BiH. Ajo ka punuar si prokurore në Gjykatën Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, Hagën, në nivel të lartë politik dhe rastet e larta të ndjeshme. Gjatë gjithë karrierës ndërkombëtare, që përfshin mbi 17 vjet, znj. Tuma ka qenë dhe ende është një mësuese dhe mentoreshë Ligji e BE-së në Universitetin e Lundit, si dhe në fushën penale në universitete të ndryshme në Pekin, Los Anxhelos dhe Nju Jork. Zonja Tuma ka qenë një gjyqtare suedeze që nga viti 1982 dhe ka një magjistër të diplomës së drejtësisë në Universitetin Lund, Suedi. /tesheshi

 

Related articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,912FollowersFollow
3,572SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts