Gjyqtaret detyrohen te depozitojne ne banka cdo qindarka mbi 1.5 milione leke

0
1126

Pas mbajtjes për vite të tëra të vlerave të mëdha të parave cash nëpër shtëpi, gjyqtarët në Shqipëri detyrohen nga ligji i vettingut që të depozitojnë në banka çdo qindarkë mbi 1.5 milionë lekë, por deputetët e Komisionit të Ligjeve ndajnë qëndrime të ndryshme se cilat subjekte e kanë këtë detyrim.

 

 

Gjatë dekadës së fundit, gjyqtarë të të gjitha niveleve në Shqipëri kanë deklaruar në Inspektoriatin e Lartë të Deklarimit dhe Kontrollit të Pasurive vlera të mëdha të likuiditeteve cash. Paratë e deklaruara, të cilat qarkullojnë jashtë sistemit bankar variojnë mesatarisht nga 5 për qind e pasurisë totale për anëtarët e Gjykatës Kushtetuese në 15 për qind për anëtarët e Gjykatës së Lartë.

Të dhënat e siguruara nga BIRN përmes deklaratave të pasurisë të administruara nga ILDKPKI tregojnë se anëtarët e Gjykatës së Apelit zotëronin së bashku rreth 296 milionë lekë cash, anëtarët e Gjykatës së Lartë rreth 55 milionë ndërsa gjyqtarët e Kushtetueses më shumë se 55 milionë lekë të mbajtura jashtë sistemit bankar deri në fund të vitit 2015.

Por pavarësisht vlerave multimilionëshe të deklaruara ndër vite si dhurata apo kursime të mbajtura në shtëpi, autoritetet e kontrollit dhe Prokuroria kanë një rekord thuajse të papërfillshëm të çështjeve të hetuara për të adresuar problematikën e burimit të parave që qarkullojnë gjyqtarët në Shqipëri.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here