100 vjetori i Musine Kokalarit, Konference Shkencore

Ne 100 vjetorin e lindjes se shkrimtares disidente nga Gjirokastra, Musine Kokalari, ne universitetin “Luigj Gurakuqi” Shkoder u zhvillua nje konference shkencore kushtuar kësaj figure. U bashkëpunua per kete nga muzeu me te njëjtin emer ne Gjirokaster dhe vendi i deshmise dhe kujteses Shkoder.

Ne kete konference u mbajten 13 kumtesa, te cilat përfshinin ne shume aspekte veprimtarine politike dhe letrare te Musine Kokalarit. Profesor Hamit Xhaferi i universitetit te Europes Juglindore ne Tetove, tha se kjo renditet pas Koliqit dhe Camajt:

Mysine Kokalari lindi ne Gjirokastar ne vitin 1917. Ajo u shkollua ne Itali, dhe me kthimin ne Shqiperi u angazhua ne lëvizjen antifashiste, nderkohe qe u shqua edhe per krijimtari letrare. Ka hyre ne histori si themeluesja e nje partie social demokrate ne Shqiperi dhe gruaja e pare opozitare e komunizmit ne Europen Lindore.  E deklaruar  hapur kunder regjimit te Enver Hoxhes, ajo, ashtu si pjestaret e familjes se saj, do ta pesonte duke u internuar ne Mirdite ku dhe vdiq ne vitin 1983.

LEAVE A REPLY