Sunday, June 4, 2023
Home Aktualitet Ndahet nga jeta historiani Kristaq Prifti

Ndahet nga jeta historiani Kristaq Prifti

0
742

 

Historiani dhe akademiku i njohur Kristaq Prifti ka ndërruar jetë në moshën 85-vjeçare.

Prifti ishte anëtar i Akademisë së Shkencave, specialist i periudhës së Rilindjes Kombëtare, orientalist dhe kishte veprimtari drejtuese në institucionet akademike-universitare.

Jeta dhe veprat e Kristaq Priftit

I ndjeri ka lindur në Berat në 21 janar 1932. Ai ka mbaruar studimet e larta në Moskë në fushën e historiografisë dhe pas kthimit në atdhe punoi si pedagog në Universitetin e Tiranës.

Ishte një prej profesorëve themelues të këtij universiteti, ku kreu disa detyra, si përgjegjës i katedrës së historisë, zëvendësdekan dhe dekan. Që nga viti 1982 ka qenë kërkues shkencor në Institutin e Historisë dhe në vitet 1991-1993 drejtor i tij. Përveç mësimdhënies në UT, Kristaq Prifti ka mbajtur ligjërata edhe në Universitetin e Prishtinës.

Fushat kryesore të veprimtarisë shkencore të akademikut Kristaq Prifti, në kuadër të historisë periudhës së Rilindjes Kombëtare Shqiptare deri në themelimin e shtetit shqiptar, janë: Lidhja Shqiptare e Prizrenit, Lidhja Shqiptare e Pejës, shqiptarët në periudhën e revolucionit xhonturk, lëvizja politike-kulturore në Shqipëri në prag të Pavarësisë, Kongresi i Manastirit dhe njësimi i alfabetit të shqipes, shpallja e Pavarësisë dhe Qeveria e Përkohshme e Vlorës. Në dekadat e fundme veprimtaria e Kristaq Priftit u shtri edhe në historinë e Kosovës në shek. XX, sidomos në zhvillimin demografik të saj. Kërkimet e tij në këto fusha janë përmbyllur me studime të plota monografike, disa prej të cilave janë:

• Kongresi i Manastirit ngjarje me rëndësi në Lëvizjen Kombëtare (bashkautor, 1968, 1978, 2004);

• Lidhja Shqiptare e Prizrenit në dokumentet osmane 1878-1881 (1978);

• Lidhja Shqiptare e Pejës; lëvizja Kombëtare 1896-1900 (1984, 2002;

• Historia e Shqipërisë, vëllimi II (drejtues shkencor, 1984);

• Dr. Ibrahim Temo: jeta dhe vepra (1987, 1993, 1996);

• La Ligue Albanaise de Prizren, vol. I (bashkëpërgatitës, 1988);

• Historia e popullit shqiptar, vëll. II (bashkautor e drejtues shkencor, 2002) dhe vëll. III (bashkautor e drejtues shkencor 2007);

• Popullsia e Kosovës (2014).

Kristaq Prifti ka dhe kontribute të tjera të vlerësuara nga bota e dijes si bashkëpërgatitës dhe bashkëredaktor i disa vëllimeve me dokumente e studime, si:

Alfabeti i gjuhës shqipe dhe Kongresi i Manastirit (1972);

E vërteta mbi Kosovën dhe shqiptarët në Jugosllavi (shqip e anglisht, 1984);

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here