Lobimi, PD i fsheh KQZ edhe kontratat me Podestën

0
657

 

Merr përmasa të tjera fenomeni i përdorimit të parave të pista nga partitë kryesore politike në Shqipëri, për lobime, baltosje të kundërshtarit politik dhe blerje takimesh, kryesisht në Shtetet e Bashkuara të Amerikës. Pagesa në të zezë e 675 mijë dollarëve, nga një kompani offshore, (paratë kanë shkuar për kompanitë “Stonington Strategies”, “Muzin Capitol Partners” dhe “Biniatta Trade LP”), për llogari të Partisë Demokratike, gjatë ngujimit në çadër, nuk është shuma e vetme që PD nuk ka deklaruar pranë Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, bashkë me burimin e parave.

Në raportet vjetore financiare që Partia Demokratike ka dorëzuar pranë KQZ, gjatë 7 viteve të fundit, nuk figurojnë edhe shumë kontrata të tjera lobimi, me vlerë qindra mijëra euro. Shqiptarja.com ka verifikuar shpenzimet në vitet zgjedhore dhe jozgjedhore të Partisë Demokratike që nga viti 2011 deri në vitin 2017, të pasqyruara në raportet financiare, të administruara nga KQZ. Në shpenzimet e deklaruara nga subjekti politik më i madh në opozitë, përpos të tjerave, nuk figurojnë as kontratat e lobimit të Partisë Demokratike me Podesta Group.

Kontrata është nënshkruar në 8 mars 2016, ndërsa parashikonte që Podesta Group do të organizonte takime të krerëve të PD me zyrtarë të SHBA-së, anëtarë të Kongresit dhe organizata jofitimprurëse. Kohëzgjatja dhe kostoja e kësaj kontrate nuk u publikuan kundër nga PD si dhe nuk u figuron në raportin financiar dorëzuar në KQZ, për vitin 2016.

Arsyeja e fshehjes së kontratës në fjalë dhe kontratave të tjera, qëndron tek mungesa e burimit të ligjshëm të parave. Partitë kryesore politike deklaron të ardhura vjetore në vlerë më të ulët se sa kontratat e lobimit. Dokumentimin dhe ndëshkimin e kësaj praktike abuzive ndoshta do ta mundësojë vetëm drejtësia e re.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here