Bimët mjekësore në Malësi të Madhe, 15 mijë ton prodhim për 2017

0
813

Me  15 mijë ton prodhim vetëm për vitin 2017, malësia e madhe mban vendin e parë në Shqipëri për kultivimin e bimëve mjekësore.

Agim Rama, Shef i Zyrës së Bujqësisë, Malësie e MadheKemi prodhuar rreth 5 mijë tonë të thata dhe rreth 10 mijë ton bimë të njoma. 

Disa qindra familje të zonës e kanë shndërruar kultivimin e sherbelës, rozmarinës, livandës apo timusit në një biznes që u siguron të ardhura të kënaqshme.  Ndërsa tre apo katërfishimi i prodhimit ka bërë që eksportet mbërrijnë deri në Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Rama: Në vitin 2010, kanë qenë 660 hektarë, ndërsa në 2017 janë 4 50 ha të mbjella me bimë aromatike ku vendin e parë e zë sherbela. 

Por mungesa e subvencioneve dhe ndryshimet e shpeshta të skemës janë shqetësimi kryesor për fermerët e Malësisë. ata tashmë presin një skemë të re  të posaçme vetem për ata që kultivojnë bimët aromatike

RamaNë periudhën 2007-2013, është i ulët efektiviteti i këtyre investimeve në favor të fermerëve.

Formalizimi i fermerëve ka ndikuar ne nënshkrimin e kontratave per tregtimin e këtyre prodhimeve. Ndërsa duke duke parë këtë traditë të mirë, në Malësi të Madhe do të ndertohet edhe një fabrike per përpunimin e këtyre bimeve aromatike – mjekësore, që janë sot një prej markave më të preferuara jashtë territorit Shqiptar.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here