Lëvizje në Agjencinë Investigative të lajmeve, BIRN.

0
524

Lëvizje në nivel drejtues në Agjencinë Investigative të lajmeve, BIRN.

Mësohet se Marija Ristiç do të emërohet drejtoreshë e rrjetit rajonal të BIRN-it, që nga 1 maji i këtij viti.

Drejtoresha e re do të zëvendësojë Gordana Igric , e cila krijoi BIRN-in në vitin 2004 dhe gjatë 14 viteve të fundit ka mbikëqyrur rritjen e tij nga një numër i vogël i punonjësve, në rreth 150 të tillë, me gjashtë zyra në Ballkanin Perëndimor, mbulim gazetaresk nga 13 vende dhe 16 faqet e internetit në gjuhën angleze dhe lokale.

Nuk dihet nëse ky ndryshim në nivel drejtues do të sjellë edhe ndryshim politikash sa i takon investigimeve dhe lajmeve të dala nga kjo agjenci e që gjithnjë ndiqen me mjaft interes e shumë bujë.

KUSH ËSHTË MARIJA RISTIÇ:

Ristiç filloi të punojë për BIRN-in në vitin 2011 si gazetare, duke kontribuar në programin rajonal të Drejtësisë Tranzicionale në Ballkan. Temat e lidhura me ballafaqimin me të kaluarën, pajtimin dhe drejtësinë tranzicionale kanë qenë në thelb të zhvillimit të saj profesional.

Në vitin 2015, Ristic prodhoi dokumentarin me çmime “The Unidentified”, i cili u shfaq në të gjithë Evropën dhe Shtetet e Bashkuara.

Ajo gjithashtu e bëri BIRN-in një nga organizatat e para mediatike në Ballkanin Perëndimor për të filluar raportimin e rregullt për ekstremizmin, populizmin dhe propagandën e dhunshme nën iniciativën Rajonale të Zërit të Zhurmave, e cila gjithashtu përfshinte trajnimin e gazetarëve për të mbuluar këto tema.

“Është një privilegj dhe një nder të drejtojmë një ekip të tillë të jashtëzakonshëm profesionistësh të cilët kanë qenë në ballë të mbrojtjes së lirive të medias, të drejtave të njeriut dhe vendosjes së standardeve më të larta të gazetarisë në rajonin e Ballkanit Perëndimor”, tha Ristiç.

Ristiç ka ekspertizë dhe njohuri të rëndësishme në lidhje me mediat, drejtësinë tranzicionale, të drejtat e njeriut, proceset demokratike dhe integrimin në BE.

Ajo ka qenë gjithashtu e përfshirë në mënyrë aktive në zhvillimin organizativ, mbledhjen e fondeve dhe zgjerimin e ndikimit të organizatës në rajon dhe jashtë vendit gjatë disa viteve të fundit.

Ristiç është diplomuar në Akademinë e Gjenevës për të Drejtën Humanitare Ndërkombëtare dhe të Drejtat e Njeriut. Ajo ka marrë çmime të shumta dhe bursa nga Fondacioni Konrad Adenauer, OSBE, Fondacioni Zoran Gjinxhiç dhe Këshilli i Kërkimeve të Norvegjisë. Aktualisht është një student në Universitetin e Lirë në Berlin, Gjermani, e regjistruar në programin e Bashkimit Europian të Gazetarisë, duke kërkuar juridiksion universal.

marija.jpg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here