Shqipëria dhe Maqedonia marrin rekomandimin, Mogherini: Të vazhdohet me reformat

0
459

Komisioni Europian rekomandoi hapjen e negociatave për Shqipërinë dhe Maqedoninë, ndërsa po vazhdohet puna me Bosnjë Hercegovinën dhe Kosovën. Përfaqësuesja e lartë e BE, Federika Mogherini tha se vazhdimi i reformave aktuale duhet të vazhdojë në të gjitha vendet dhe fushat.

Mogherini: Partnerët në rajon kanë kryer reforma mjaft të rëndësishme në të gjitha fushat dhe kanë modernizuar ekonomitë e tyre. Nga 6 partnerë të Ballkanit Perëndimor, 2 vende Serbia dhe Mali i Zi kanë ecur mirë në negiociata. Sot komisioni rekomandon që Këshilli të vendosë të hapë negociatat për anëtarësim me Shqipërinë dhe Maqedoninë. Po kështu po punojmë për një opinion për kërkesën e Bosnjë Hercegovinën, po kështu edhe me Kosovën po punojmë për një progres në bazë të marrëveshjes së stabilizim asocimit që kemi me ta. Natyrisht vazhdojmë dhe personalisht vazhdoj që të lehtësoj marrëdhëniet në dialogun mes Serbisë dhe Kosovës, përfshi edhe arritjen e një marrëveshje ligjore.

Ky është një proces kështu që ruajtja dhe thellimi i reformave aktuale duhet të vijojë në të gjitha vendet partneret dhe në të gjitha fushat sidomos në fushën e shtetit të së drejtës, të drejtave të njeriut, institucionet demokratike dhe reformës në administratën publike, zhvillimi ekonomik dhe rritja e konkurrueshmërisë. Vendet duhet dhe jam e sigurt që do të sigurohen që reformat do zbatohen në mënyrën e duhur dhe do të dëshmojnë një historik rezultatash konkrete jo sepse e kërkon Burkseli, por janë qytetarë te Rajonit që  presin këtë nga institucionet e tyre.

Është koha që të investojmë më shumë ne shtegun e reformave që i sjellin përfitime qytetarëve të rajonit. Vecanërisht kur flasim për politikën e zgjerimit të Ballkanit, unë mendoj se kthehemi tek kuptimi real i projektit të BE që është ofrimi i instrumenteve për pajtim dhe paqe në kontinentin tonë.

Muajit në vijim do të jenë intensive, do të ketë sfida si gjithmonë në Europë dhe Ballkan por ashtu sic kemi arritur në këto 3.5 viteve besoj se vendosmëria jonë e përbashkët dhe mbështetja e njerëzve tanë do të na lejojnë të bëjmë një progres të mëtjeshëm në drejtimin e përbashkët.

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here