Ruçi takime me zyrtare te larte per çeljen e negociatave

0
444

Në vijim të takimeve në kuadër të axhendës evropiane të Shqipërisë, Kryetari i Kuvendit Gramoz Ruçi i shoqëruar nga Kryetari i Grupit Parlamentar të Partisë Socialiste Taulant Balla, zhvilloi një takim me Kryetarin e Asamblesë Kombëtare të Hungarisë László Kövér dhe me zMarek Tadeusz Kuchciński Kryetar i Sejmit të Polonisë.

Gjatë takimit me homologun hungarez, u vlerësuan marrëdhëniet shumë të mira politike ndërmjet dy vendeve. Për këtë, Ruçi u shpreh se Hungaria ka qenë dhe mbetet një nga vendet anëtarë të BE-së e cila mbështet fuqimisht procesin e integrimit të Shqipërisë.

Kryetari i Asamblesë Kombëtare të Hungarisë zLászló Kövér u shpreh gjatë takimit se Hungaria ashtu si edhe më parë, vijon të mbështesw integrimin evropian të Shqipërisë.

Kövér u ndal gjatë takimit edhe në intensifikimin dhe bashkëpunimin ndërmjet dy vendeve edhe në fusha të tjera, duke u shprehur se krahas rritjes së shkëmbimeve tregtare, turizmi mbetet një nga sektorët që ofron mundësi të shumta për turistët hungarez si edhe për investitorët që duan të investojnë në këtë sektor.

Për këtë,  Kövér u shpreh se: “Të dyja palët janë të gatshme të intensifikojnë më tej dialogun politik nëpërmjet vizitave në nivelet më të larta si një kontribut i rëndësishëm në forcimin e marrëdhënieve dypalëshe dhe intensifikimin e mëtejshëm të bashkëpunimit në fushat me interes të ndërsjellët”.

Pjesë e takimit u bë edhe premtimi i palës hungareze për mbështetjen e anëtarësimit të Kosovës në INTERPOL dhe në Këshillin e Evropës.

Marek Tadeusz Kuchciński Kryetar i Sejmit të Polonisë

Në takimin me Marek Tadeusz Kuchciński, Kryetar i Sejmit të Polonisë, Ruçi e informoi homologun e tij për procesin e reformës në drejtësi që është duke ndërmarrë vendi.

Ruçi u shpreh se zbatimi i elementit kyç të reformës në drejtësi që është ligi për Vetting-un, po bën të mundur verifikimin e rreth 800 gjyqtarëve dhe prokuroreve dhe se për të garantuar një proces sa më transparent, Operacioni Ndërkombëtar i Monitorimit ka shpërndarë ekspertizën e tij të kualifikuar i cili do të shoqërojë këtë proces.

Kryetari i Kuvendit të Shqipërisë, Ruçi tha gjithashtu se zbatimi i reformës në drejtësi është një rrugëtim i vështirë, por i vendosur edhe në kuadër të përmbushjes së rekomandimeve të Bashkimit Evropian për fillimin e negociatave për anëtarësim. “Nuk është një rrugë e lehtë, por zgjidhja jonë është e forte. Ne mbështetemi në shtetet anëtare të BE-së për të na shoqëruar dhe mbështetur në këtë udhëtim të vështirë”,- u shpreh Ruçi.

Pjesë e bisedës ishte dhe pjesëmarrja e Polonisë në nismat rajonale në Ballkaun ku  Ruçi e falënderoi homologun Kuchciński për ndihmën dhe praninë e Polonisë në Kosovë si pjesë e operacioneve të KFOR-it duke shprehur dëshirën dhe angazhimin e palës shqiptare për një intensifikim të mëtejshëm të marrëdhënieve të Polonisë dhe Kosovës.

Përsa i përket bashkëpunimit ekonomik, në takim u theksua nevoja e rritjes së këtij bashkëpunimi ku Shqipëria ofron për mjaft mundësi për investitorët polak si në turizëm, bujqësi, agro-përpunim, transport dhe energji.

takimi_me_homologun_polak_1.jpeg

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here