Barnat, ministrja Manastirliu thërret përfaqësuesit farmaceutikë në takimin e parë konsultativ

0
518

“Do të rishikojmë rregulloret për ruajtjen dhe cilësinë e barnave si dhe për tregtimin e barnave në Republikën e Shqipërisë, bazuar mbi dy parime që për ne janë të pacënueshme, siguria dhe cilësia e barnave”.

Për këto dhe të tjera çështje që lidhen thjeshtimin e procedurave dhe eleminimin e burokracive në sektorin farmaceutik, Ministrja e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale Ogerta Manastirliu thirri në takimin e parë konsultativ përfaqësuesit e subjekteve farmaceutike në vend.

“Në kuadër të transparencës, të gjithë hapat që do të ndërmerren sot e në vijim do të jenë të konsultuara me grupet e interesit. Siguria dhe cilësia e barnave nuk janë çështje gojëdhënash por çështje për të cilat duhet të punojmë së bashku. Ndaj ne po rishikojmë të gjithë kuadrin ligjor, për ta përmirësuar akoma më shumë dhe për të rishikuar të gjithë strukturën e qarkullimit të barnave në Republikën e Shqipërisë”, tha Manastirliu.

Për herë të parë është hartuar rregullorja e “Praktikave të mira të ruajtjes dhe shpërndarjes së barnave”, hartuar në përputhje me standartet e Bashkimit Europian dhe rekomandimet e Organizatës Botërore të Shëndetësisë. Kjo praktikë e re, e cila krijon një standart të ri për ruajtjen e barnave, ju shpërnda përfaqësuesve farmaceutikë, importues dhe distributor, të të dhënën komentet dhe sugjerimet e tyre, para se ajo të miratohet.

Drejtues të Shoqatës së Përfaqësuesve Farmaceutikë vlerësuan draft-rregulloren për “Praktikat e mira të ruajtjes së barnave”, duke e konsideruar si risi për vendin tonë.

Nga ana tjetër, Ministrja Manastirliu siguroi përfaqësuesit farmaceutikë në këtë takim të parë konsultativ se po punohet edhe për procesin e deregulimit.

“Po rishikojmë procedurat në sektorin farmaceutik me synim thjeshtimin e tyre, aplikimin online, në mënyrë që të ketë sa më pak burokraci dhe të eleminojme çdo praktikë abuzive”, tha Manastirliu.

Gjatë takimit ku merrnin pjesë edhe përfaqësues të institucioneve shtetërore që punojnë në fushën e barnave dhe farmaceutikës, u vlerësua se takime të tilla do të vijojnë edhe në të ardhmen, me synim transparencën në vendimmarrje për të gjitha çështjet që lidhen me sigurinë, cilësinë, ruajtjen dhe qarkullimin e barnave në Republikën e Shqipërisë.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here