Një ekip shkencëtarësh amerikanë besojnë se mund të kenë zbuluar origjinën kimike të spiritualitetit njerëzor në një pjesë të veçantë të trurit.

Momentet fetare, mbinatyrore dhe madje meditative mund të krijojnë të gjitha llojet e reagimeve njerëzore, duke ndryshuar gjendjen emocionale dhe psikologjike të njerëzve.

Dhe, ndërsa ngjarjet mbinatyrore ose incidentet që rrjedhin nga një qenie mistike në të lartë mbeten të vështira për t’u shpjeguar, shkencëtarët besojnë se tani e dinë se ku ndodh magjia brenda trurit njerëzor.

Studimi, nga studiuesit në Universitetin Yale në SHBA, është publikuar në revistën “Cerebral Cortex” dhe tregon se përvojat që tejkalojnë sensin e zakonshëm të vetvetes kanë një bazë nervore në “koren” e trurit.

“Përvojat shpirtërore mund të kenë ndikime të thella në jetën e njerëzve“, tha Marc Potenza, një neuroscientist në Universitetin Yale. “Kuptimi i bazave nervore të përvojave shpirtërore mund të na ndihmojë të kuptojmë më mirë rolet e tyre në elasticitetin dhe rimëkëmbjen nga shëndeti mendor dhe çrregullimet e varësisë”.

Lobe parietale është pjesë e trurit të njeriut përgjegjës për të menduarit hapësinor të njerëzve. Për studimin e fundit, shkencëtarët intervistuan 27 studentë rreth momenteve stresuese dhe të këndshme që kishin ndodhur në jetën e tyre.

Regjistrimet e këtyre intervistave u transmetuan më vonë tek studentët pasi iu nënshtruan skanimit MRI, duke dokumentuar aktivitetin në tru ashtu siç kujtonin ngjarje të rëndësishme të jetës. Edhe pse përvojat ndryshonin, studiuesit ishin në gjendje të identifikonin reagimet në të njëjtën pjesë të trurit të çdo personi.

Sipas Universitetit Yale, studimi i mëtejshëm kërkohet për të zbuluar nëse ndonjë element tjetër i trurit ushqehet në aktivitetin e “korteksit parietal”.

LEAVE A REPLY