Faqja zyrtare e “BBC History Magazine”  i ka kërkuar lexuesve që të votojnë për gratë që kanë pasur më shumë ndikim në historinë botërore, nga një listë e vetëm 100 grave të zgjedhura nga 10 ekspertë.

Mes tyre, në vendin e 20-të renditet edhe Nënë Tereza, e cila vlerësohet për kontributin dhe ndihmën ndaj të varfërve, duke shtrirë misionin e bamirësisë në 130 vende.

“Nënë Tereza, lindi në Shqipëri dhe ishte një murgeshë katolike që jetoi në Indi për pjesën më të madhe të jetës së saj. Në vitin 1950 ajo krijoi “Misionarët e Bamirësisë”, e cila tërhoqi shumë motra, të cilat premtuan të ndihmonin personat në nevojë dhe të ofronin shërbime falas për të varfrit. Puna e tyre, e cila u përhap në mbi 130 vende, përfshinte menaxhimin e shtëpive për personat që po vdisnin, përgatitjen e ushqimit, jetimoret dhe shkollat. Megjithëse u kritikua se kundërshtoi abortit, puna e saj bamirëse ndryshoi jetën e shumë njerëzve të  vuajtur në botë”.

Ja se cilat janë 100 gratë me më shumë ndikim në historinë botërore:

1-Marie Curie, 1867-1934.

2-Rosa Parks, 1913-2005.

3-Emmeline Pankhurst, 1858–1928.

4-Ada Lovelace, 1815–1852.

5-Rosalind Franklin, 1920–1958.

6-Margaret Thatcher, 1925–2013.

7-Angela Burdett-Coutts, 1814–1906.

8-Mary Wollstonecraft, 1759–1797.

9-Florence Nightingale, 1820–1910.

10-Marie Stopes, 1880–1958.

11-Eleanor of Aquitaine, 1122–1204.

12-Shën Maria, shekulli i Parë Para Krishtit-shekulli i Parë Pas Krishtit.

13-Jane Austen, 1775–1817.

14-Boudicca, 30-61 Pas Krishtit.

15-Princesh Diana, 1961-1997.

16-Amelia Earhart, 1897–1937.

17-Mbretëresha Viktoria, 1819-1901.

18-Josephine Butler, 1828–1906.

19-Mary Seacole, 1805–1881.

20-Nënë Tereza, 1910-1997.

21-Mary Shelley, 1797-1851.

22-Catherine, 1729-1796.

23-Vera Atkins, 1908-2000.

24-Kleopatra, 69 Para Krishtit-30 Para Krishtit.

25-Elizabeth Fry, 1780-1845.

26-Mary Anning, 1799-1847.

27-Joan, 1412-1431.

28-Isabella e Castiles, 1451-1504.

29-Catherine e Sienas, 1347-1380.

30-Wangari Maathai, 1940-2011.

31-Virginia Woolf, 1882-1941.

32-Simone de Beauvoir, 1908-1986.

33-Grace Hopper, 1906-1992.

34-Frida Kahlo, 1907-1954.

35-Theodora, 497-548.

36- Hypatia, 355-415.

37-Eleanor Rathbone, 1872-1946.

38-Sacagaëea, 1788-1812.

39-Nellie Bly, 1864-1922.

40-Lise Meitner, 1878-1968.

41-Catherine de’ Medici, 1519-1589.

42-Isabella Bird, 1831-1904.

43-Bessie Coleman, 1892-1926.

44-Aphra Behn, 1640-1689.

45-Coco Chanel, 1883-1971.

46-Artemisia Gentileschi, 1593-1652/53.

47-Zora Neale Hurston, 1891-1960.

48-Katharine Graham, 1917-2001.

49-Indira Gandhi, 1917-1984.

50-Gabriela Mistral, 1889-1957.

51-Clara Barton, 1821-1912.

52-Anna Akhmatova, 1889-1966.

53-Sirimavo Bandaranaike, 1916-2000.

54-Maryam Mirzakhani, 1977-2017.

55-Marie Van Brittan Broën, 1922-1999.

56-Laura Bassi, 1711-1778.

57-Junko Tabei, 1939-2016.

58-Gertrude Ederle, 1906-2003.

59-Ethel Smyth, 1858-1944.

60-Emily Hobhouse, 1860-1926.

61-Suzanne Lenglen, 1899-1938.

62-Sarah Breedlove, 1867-1919.

63-Rachael Heyhoe Flint, 1939-2017.

64-Prophet Deborah, shekulli 12 Para Krishtit.

65-Mary Somerville, 1780-1872.

66-Martina Bergman-Österberg, 1849-1915.

67-Marie Marvingt, 1875-1963.

68-Maria Merian, 1647-1717.

69-Lottie Dod, 1871-1960.

70-Joan Robinson, 1903-1983.

71-George Eliot, 1819-1880.

72-Empress Cixi e Kinës, 1835-1908.

73-Andrea Dëorkin, 1946-2005.

74-Alice Milliat, 1884-1957.

75-Ëilma Rudolph, 1940-1994.

76-Sonja Henie, 1912-1969.

77-Sarojini Naidu, 1879-1949.

78-Ruth Handler, 1916-2002.

79-Murasaki Shikibu, 978-1016.

80-Maria Bochkareva, 1889-1920.

81-Lily Parr, 1905-1978.

82-Helen Gëynne-Vaughan, 1879-1967.

83-Gëen John, 1876-1939.

84-Fanny Burney, 1752-1840.

85-Fanny Blankers-Koen, 1918-2004.

86-Estée Lauder, 1908-2004.

87-Elinor Ostrom, 1933-2012.

88-Clara Schumann, 1819-1896.

89-Beulah Louise Henry, 1887-1973.

90-Anna Jacobson Schëartz, 1915-2012.

91-Aisha, 613/614-678.

92-Yeshe Tsogyal, 757-817.

93-Susan Sontag, 1933-2004.

94-Sophie Blanchard, 1778-1819.

95-Katia Krafft, 1942-91.

96-Fanny Mendelssohn, 1805-47.

97-Emilie du Châtelet, 1706-49.

98-Buchi Emecheta, 1944-2017.

99-Annette Kellerman, 1887-1975.

100-Amrita Priam, 1919-2005.

LEAVE A REPLY