IOM: Shqipëria, një nga rrugët kryesore të hyrjes së refugjatëve në Evropë

0
639

Ndërsa rruga e rrezikshme dhe vdekjeprurëse e migrimit të detit Mesdhe njihet tashmë, shifra të reja nga Organizata Ndërkombëtare për Migracionin (IOM) tregojnë se më shumë se një në pesë njerëz që vijnë në mënyrë të parregullt në Evropë e bëjnë këtë nga toka. Një ndër rrugët më të përdorura për këtë qëllim është ajo që kalon edhe nga Shqipëria.

Sipas IOM, lëvizjet migratore të rritura përmes Ballkanit Perëndimor (Shqipëria, Mali i Zi, Bosnja dhe Hercegovina) vazhduan gjatë kësaj periudhe raportuese duke arritur në 18.038 në mes të janarit dhe shtatorit 2018, dhe gati shtatë herë më shumë në 2.675 të regjistruara gjatë gjithë vitit 2017.

Një tjetër rrugë, ajo nga Turqia në Greqi, ka pasur rritje të fluksit migrator,  ku autoritetet raportuan një total prej 12,166 të ardhurish nga fillimi i vitit 2018.

“Nëse emigrantët përpiqen të ikin nga toka ose nga deti ne duhet të jemi gjithmonë të vetëdijshëm për rreziqet që ata kanë, si dhe modelin cinik të bizneseve të kontrabandistëve që i shfrytëzojnë ato”, tha Lado Gvilava, shefi i Misionit të IOM-it në Turqi. “Ne e dimë se sapo një rrugë të bllokohet, një tjetër do të hapet. Për sa kohë që njerëzit i shohin vendet e tyre si të pasigurta, ne duhet të punojmë me qeveritë që t’u sigurojmë atyre mbrojtjen që u nevojitet, qoftë në kampe, në lëvizje apo në vende të reja “.

17,966 njerëz që vijnë në Evropë nga janari deri në fund të shtatorit 2018 përfaqësojnë një rritje gati shtatëfish krahasuar me 2,464 të raportuara në të njëjtën periudhë të vitit të kaluar, sipas të dhënave të IOM.

Ashtu si në vitet e mëparshme, Republika Arabe Siriane, Iraku dhe Afganistani janë vendet më të zakonshme të origjinës të raportuara nga më shumë se 50 për qind e të gjithë emigrantëve dhe refugjatëve të regjistruar në Greqi.

Shumica e emigrantëve (12,816) janë të regjistruar në Bosnjë dhe Hercegovinë. Pakistani është vendi më i shpeshtë i deklaruar me një të tretën e ngarkesës së përgjithshme të regjistruar, pasuar nga ata që kanë ardhur nga Republika Arabe Siriane (16 për qind), Afganistani (14 për qind), Republika Islamike e Iranit (11 për qind) Iraku (9 për qind) dhe 29 kombësi të tjera. Në Malin e Zi dhe në Shqipëri, shtetasit sirianë përbënin shumicën (44 për qind dhe 55 për qind respektivisht), pasuar nga ata që erdhën nga Pakistani (18 për qind dhe 10 për qind respektivisht) dhe Irak (7 për qind dhe 8 për qind përkatësisht) ./Monitor

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here