Friday, April 12, 2024
Home Aktualitet Meta për HEC-et në Valbonë: Të ruajmë me çdo mjet ekosistemin nga...

Meta për HEC-et në Valbonë: Të ruajmë me çdo mjet ekosistemin nga projektet e nxituara

0
741

Ndërsa ishte në Tropojë, Kreu i Shtetit nuk ka mundur të anashkalojë debatin e madh rreth ndërtimit të HEC-eve në Parkun Kombëtar të Valbonës.

Meta nënvizoi se ekosistemi i Bjeshkëve të Veriut është një nga pasuritë më të mëdha natyrore e turistike të popullit shqiptar dhe si i tillë duhet të ruhet me çdo mjet nga projektet e nxituara, të pamenduara, të shtyra nga politikat ditore por edhe interesat e çastit.

Meta: Këto Bjeshkë, dikur të quajtura të ‘Nëmura’ duhet të punojmë që të quhen ‘Të bekuara’. Të ruajmë si sytë natyrën e Bjeshkëve, pyjet, kullotat, florën dhe faunën, ujrat, përrejtë dhe lumejtë. Ekosistemi i Bjeshkëve të Veriut është një nga pasuritë më të mëdha natyrore e turistike të popullit shqiptar.

Këtë ekosistem duhet ta ruajmë me çdo mjet nga projektet e nxituara, të pamenduara, të shtyra nga politikat ditore po edhe interesat e çastit. Tropoja është një trevë e jashtëzakonshme thesari kulturor kombëtar. Zoti e bekoftë këtë vend të mrekullueshëm dhe popullin e mrekullueshëm të Tropojës.

Me 24 shtator të këtij viti, Gjykata e Apelit në Shkodër e refuzoi pranimin e kërkesës për ndalimin e punimeve për ndërtimin e tre hidrocentraleve në lumin Valbona në Tropojë.

Pretendimi i trupës gjykuese me relatore Vojsava Osmanaj dhe anëtarë Astrit Kalanë dhe Hajrie Muçmatajn, ishte se përmbaruesi Eduart Mrishaj ka sjellë me vonesë ankimimin.

Gjyqi u ndoq nga afër prej aktivistëve të shoqërisë civile dhe banorëve të zonës që kishin ardhur nga Tropoja.

Në përfundim të seancës ata konfirmuan qëndrimin e tyre për të mbrojtur deri në fund Valbonën nga ndërtimi i Hidrocentraleve.

Madje për të arritur qëllimin e tyre, janë gati të përdorin edhe dhunën.

Më herët Gjykata Administrative kishte vendosur ndalimin e punimeve për ndërtimin e Hidrocentraleve, por Gjykata e Shkallës së Parë në Tropojë, nëpërmjet një vendimi të çuditshëm, i hapi rruge vijimit të punimeve.

Hapi i radhës që do të duhet të ndjekë përmbaruesi Mrishaj, është rekursi në Gjykatën e Lartë.

Deri atëherë firma që nuk i ka ndalur punimet në Valbonë, do të vijojë ta bëjë këtë gjë, përtej dëmtimeve të shumta që i ka shkaktuar kësaj pasurie natyrore.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here