19 mijë shqiptarë gjatë vitit 2018 kanë aplikuar për azil në një nga vendet e Bashkimit Europian.

Të dhënat janë publikuar nga Eurostat që i rendit shqiptarët në vend të nëntë për nga numri i azilkërkuesve, pas Sirisë, Afganistanit, Irakut, Pakistanit, Iranit, Nigerisë, Turqisë dhe Venezuelës.

Në vend të parë është Iraku, me rreth 81 mijë aplikime.

Në raport me vitet e kaluara numri i azilantëve shqiptarë ka rënë. Kjo lidhet me faktin se shqiptarët që kanë ikur që nga 2015 nuk janë kthyer më në vend.

Rekordi u arrit në 2015-n, kur kishte rreth 69 mijë aplikime, rreth 33 mijë në 2016-n, dhe 26 mijë në 2017-n.

Në total, sipas Eurostat, gjatë vitit që lamë pas janë 580 800 shtetas që kanë aplikuar për azil në një nga vendet e BE, duke e zbritur këtë numër me 11% krahasuar me vitin 2017.

LEAVE A REPLY