Thursday, April 18, 2024
Home Kronika Lufta e bandave greko-shqiptare për kontrollin e burgut të Avlonas

Lufta e bandave greko-shqiptare për kontrollin e burgut të Avlonas

0
882

Dy të burgosur, dy grupe rivale. Jemi në burgun e Avlonas në Greqi. Pothuajse në të gjitha dosjet e policisë, pavarësisht nëse ato përfshijnë incidente midis të burgosurve apo kontrolle blic në qeli, personat e përfshirë janë pothuajse të njëjtë.

Kampet kundërshtare janë të burgosur shqiptarë dhe arabë që synojnë të kontrollojnë burgun.

“Kur flasim për kriminalitet në burgje, duhet të dimë se bëhet fjalë për shitje droge ose  posedim të celularëve  dhe mjeteve të tjera të ndaluara që krijojnë lehtësira për të arrestuarit”, thotë një i burgosur me përvojë shumë vjeçare në burgje të ndryshme në vend.

“Drejtuesi” i skuadrës është një  shtetas grek në burg prej rreth 20 vjetësh, i cili para para se të transferohej në burgun e Avlonas, kreu vrasje me kërcënimin e një thike dhe sekuestroi telefona celularë dhe kuleta nga viktimat e tij.

Por në burgun e Avlona, ai duket se është bërë “një njeri tjetër”, pasi emri i tij është përfshirë në pothuajse çdo dosje çështjesh midis incidenteve me të burgosur.

Ai dyshohet edhe përfshirjen në një rrahje në dhjetor të 2018 – të një prej të pandehurve të akuzuar për vrasjen e studentes greke Eleni Topaludhi në Rodos. Raportet thonë se ai ishte transferuar në një burg tjetër për një farë kohe, por u kthye në Avlona.

“Lideri” tjetër është një 22-vjeçar shqiptar, i cili është në burg për grabitje.

Sidoqoftë, ka edhe disa të burgosur që flasin arabisht në burgje që duan hapësirën e tyre. Midis tyre, autorët e vrasjes së Nikola Mustakas  në kodrën e Filopappou më 15 gusht 2018 në sy të të dashurës së tij, me qëllim që ta vidhnin.

Në bastisjet që janë bërë herë pas here nga oficerët e Policisë së Sigurisë dhe anëtarët e Task Forcës Ligjore në qelitë e burgjeve janë gjetur lloje të ndryshme armësh.

“Ata presin radiatorin ose tubat e ujit, thyejnë llambat dhe me pjesët e xhamit  dhe spiralet sajojnë thika vdekjeprurëse në duart e tyre”, thotë një oficer i sigurimit i cili ka administruar dosjet e burgut në burg.

Sidoqoftë, imazhi i burgut është mjaft i mjerueshëm. Të arrestuarit janë thuajse të pakontrolluar, ndërsa zyrtarët e burgut shmangin hetimin dhe kontrollimin e qelive për të ruajtur qetësinë brenda.

“Disa herë i kemi parë kolegët tanë të tmerruar gjatë bastisjeve tona. Ata nuk e dinin nëse prishja e paqes në burg do të ndikonte të nesërmen apo ata do të kishin aftësinë për të kontrolluar të burgosurit e zemëruar. Sigurisht, ka edhe bashkëpunëtorë. Një shembull tipik ishte oficeri i burgut i arrestuar dy ditë para Krishtlindjes. Gjatë kontrollit në banesë dhe makinën  që e kishte parkingun e burgut u gjetën 745 gramë kanabis të ndara në pako të vogla, cigare, telefona celularë dhe karikues.”

Imazhi i keq i burgut të Avlonas dhe përplasja e fundit mes të burgosurve  afganë, shqiptarë dhe grekë që la 13 persona të plagosur solli shkarkimin e Drejtori të burgut të Avlonas në veri të Athinës dhe shefit të institucionit korrektues për të miturit.

Sidoqoftë, ajo që bie në sy është fakti që zyrtarët e burgut pothuajse kurrë nuk kanë gjetur lëndë narkotike ose celularë në qelitë e të burgosurve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here