Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit paditi sot në Prokurorinë e Tiranës vendimin e djeshëm të këshillit bashkiak për të shembur Teatrin Kombëtar.

Ata akuzuan për shpërdorin detyre ndaj 3 inxhinerë të Institutit të Ndërtimit, sepse pa shkuar fare në objekt dhe bazuar në një dokument të vitit 2018, i kanë propozuar Bashkisë së Tiranës shembjen e Teatrit Kombëtar.

Këshilli bashkiak vendosi dje për shembjen e Teatrit Kombëtar, pasi miratoi një akt-ekspertizë të Institutit të Ndërtimit në mars 2018 dhe një raporti në 13 maj të këtij viti.

Por Aleanca për Mbrojtjen e Teatrit paditi inxhinierët se kanë dhënë fakte të rreme në raportin e tyre të hartuar pa dalë nga zyra, duke mos shkuar fare në objekt.

Në të dy dokumentet mungojnë elemente thelbësore për procesin e kontrollit.

Ato nuk kanë analiza laboratorike dhe nuk kanë llogaritje mbi konstruksionin qendror të objektit.

Aleanca deklaroi se raporti, që miratoi këshilli bashkiak është një dokument i paligjshëm bazuar në të pavërteta, ndaj i kërkoi prokurorisë të hetojë mbi shkeljet ligjore të inxhinierëve, që shtynë edhe pushtetin vendor në një vendim të paligjshëm.

Teatri Kombëtar u kthye sërish në qendër të vëmendjes këtë javë, pasi qeveria vendosi të kalojë truallin e tij nga ministria e kulturës në pronësi të bashkisë së Tiranës dhe kjo e fundit vendosi shpejt shembjen e tij.

Drejtuesit e qeverisë dhe të bashkisë deklarojnë se në truallin e Teatrit Kombëtar është projektuar të ngrihet një teatër i ri.

Presidenti i Republikës ka paditur në Gjykatën Kushtetuese vendimin e qeverisë për kalimin e pronësisë të truallit tek bashkia e Tiranës, ndërsa më parë ka paditur edhe ligjin special Fusha, që synonte të njëjtën gjë, shembjen e Teatrit Kombëtar dhe ndërtimin e një të riu po aty.

Zëri i Amerikës

LEAVE A REPLY