SHBA dhuron 1 mln $ pajisje mjekësore, Kim: Shqipëria ndonjëherë nënvlerësohet nga pjesa më e madhe e botës

0
629

 

SHBA i ka dhuruar 1 milion dollarë pajisje mjekësore Shqipërisë për të luftuar COVID-19. Ambasadorja Yuri Kim bëri me dije se mes pajisjeve mjekësore ka frigoriferë, shtretër, ekrane monitorimi e të tjera.

Ajo thotë se Shqipëria nënvlerësohet shpesh nga pjesa më e madhe e botës, por ajo vë në pah se ky vend ka shkallë të ulët infektimi ndaj COVID-19 dhe një shkallë të lartë vaksinimi në Europë.

Znj.Kim thotë se e admiron si banore e përkohshme e Shqipërisë kur pa se si u bashkua populli shqiptar bashkë kur COVID-19 erdhi si një pandemi që kërcënonte jetët e të gjithëve.

 

 

FJALA E AMBASADORES YURI KIM

Është një kënaqësi e madhe të jem këtu dhe është me të vërtetë një nder për mua që jam me ju. Si një banor i përkohshëm i Shqipërisë, dua të them faleminderit nga zemra për gjithçka që keni bërë të gjithë, çdo mjek, çdo infermier, të gjithë ata që pastronin sallat, dezinfektonin mjetet, hapnin dyert, zbraznin jashtë plehrave, duke blerë dorezat. Faleminderit, sepse na keni ndihmuar, të gjithë ne që jemi në Shqipëri, të kalojmë një periudhë të jashtëzakonshme sfidash dhe mendoj se përkushtimi juaj dhe profesionalizmi juaj, dhe pasioni juaj, angazhimi juaj është ajo që bëri ndryshimin.

Dhe si një banor i përkohshëm i Shqipërisë, unë jam shumë krenare për faktin se ky vend ka një nga nivelet më të ulta të infeksionit tani në botë dhe gjithashtu ka një nga nivelet më të larta të vaksinimit në Evropë.

Pra, për pjesën më të madhe të botës, mendoj se ndonjëherë Shqipëria nënvlerësohet. Por unë jam këtu si një dëshmitar i drejtpërdrejtë dhe mund të them se Shqipëria dhe populli shqiptar – falë të gjithë juve – janë tërhequr në modë.

Ajo që unë admiroj më shumë si dikush që ishte këtu si banor gjatë vitit dhe disa muajve të fundit, është se kur erdhi COVID dhe kërcënimi u bë i dukshëm, populli shqiptar u bashkua së bashku. Pandemikëve nuk u intereson për kë keni votuar. Hipokratit [Betimi] nuk i intereson se në cilën parti i përkisni. Ne të gjithë jemi thjesht qenie njerëzore, të cilët kanë nevojë për ndihmën e njëri-tjetrit. Kështu që, shpresoj që ta marrim atë mësim pozitiv nga pandemia, sepse në të vërtetë ka edhe mësime pozitive, dhe ne e çojmë atë përpara.

Gjëja e dytë që do të doja të them është si përfaqësuesi zyrtar i Shteteve të Bashkuara në Shqipëri. Dhe mund ta shihni sot ne jemi këtu për të dhuruar pajisje me vlerë rreth 1 milion dollarë, frigoriferë, shtretër, ekrane monitorimi dhe pajisje të tjera.

Ky donacion ndodh të financohet nga Komanda Evropiane e Shteteve të Bashkuara. Por, mendoj se ju jeni gjithashtu të vetëdijshëm se ne kemi bërë donacione që financohen nga agjenci të tjera të qeverisë së Shteteve të Bashkuara, përfshirë USAID, Departamenti i Shtetit, Departamenti i Mbrojtjes, mendoj se shumë subjekte të tjera kanë dhënë kontribute. Dhe e gjithë kjo i ka shtuar rreth 1 miliard dollarë kontribute në Shqipëri gjatë tre dekadave të fundit. Dhe siç mund ta keni dëgjuar javën e kaluar, Presidenti Biden njoftoi se Shtetet e Bashkuara do të siguronin gjysmë miliard doza vaksinash për popullsinë më të ndjeshme në të gjithë botën. Kështu që, ne do të vazhdojmë të bëjmë pjesën tonë, por arsyeja që unë përmend të gjitha këto, është se nganjëherë të gjitha ato etiketime, qofshin ato të Komandës Evropiane ose të Ushtrisë Amerikane, apo Departamenti i Mbrojtjes, USAID, Departamenti i Shtetit, sido që të jetë , këto janë të rëndësishme në mënyrë burokratike. Por gjëja më e rëndësishme që ka rëndësi për të gjithë këtë, pavarësisht se çfarë etikete është ose cili burim e financon atë, shpresoj që çdo shqiptar dhe ju, ta kuptoni atë si një shprehje të miqësisë dhe solidaritetit nga populli amerikan. Sepse ne jemi thjesht lajmëtarë.

Pra, kur dikush hap atë frigorifer për të marrë një dozë vaksine, kur një pacient shtrihet në një nga ato shtretër, kur një ekspert lexon një nga ato ekranet, shpresoj se ata do të kujtohen diku thellë në zemrat e tyre, se populli amerikan kujdes. Ne kujdesemi shumë për popullin shqiptar. Dhe, ashtu si tha Sekretari Baker kur ishte këtu gjithë ato vite më parë, “Ju jeni me ne, dhe ne jemi me ju.”

Dhe ashtu siç keni qenë gjithmonë me ne kur kemi nevojë për ndihmë, shpresoj se e dini që ne do të jemi gjithmonë me ju kur keni nevojë për ndihmë.

Pra, faleminderit nga zemra ime në emër të popullit amerikan për gjithçka që po bëni në emër të popullit shqiptar.

Faleminderit!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here