Burrat apo gratë, kush i vuan më gjatë pasojat e Covid-19?! Ja çfarë thotë studimi i ri…

0
682

 

Në një studim të kryer nga mjekët e Spitalit Universitar të Akdenizit (AU) u konkludua se gratë vazhduan të ankoheshin për lodhje dhe gulçim për 4 muaj pas COVID-19 gjersa burrat për të paktën 5 muaj.

Shefi i mjekut të spitalit AU dhe shefi i departamentit të mjekësisë urgjente, Prof. Dr. Yıldıray Çete dhe Mjeku Specialist, Murat Duyan zbuluan rezultate interesante në hulumtimin e tyre mbi ankesat e vazhdueshme të pacientëve me coronavirus dhe pasojat e tij. Në kërkimin që zgjati për 6 muaj, u përcaktua që simptomat e gulçimit dhe dobësisë, lodhja e shkaktuar nga sforcimi zgjati për një kohë të gjatë tek ata që kishin COVID-19.

Duke deklaruar se shumë simptoma dhe ndërlikime kanë vazhduar të raportohen që nga fillimi i pandemisë Covid-19, Dr. Dr. Murat Duyan deklaroi se edhe pse shumica e simptomave të hershme janë ethe, kollë, lodhje dhe gulçim, disa ankesa mund të vazhdojnë për një kohë të gjatë, raporton t24.

Duke tërhequr vëmendjen për frekuencën e aplikimit në shërbimet e urgjencës në lidhje me ankesat e vazhdueshme pas COVID-19, Dr. Dr. Duyan tha se “Përveç palpitimeve të përhershme, dhimbja në gjoks, harresa, ulja e kapacitetit të përpjekjes, dhimbja e muskujve të përbashkët, çrregullimi i vëmendjes, dhimbja e kokës, çrregullimi i gjumit, çrregullimet psikologjike, gulçimi i zgjatur, dobësia-lodhja ishin ankesat më të dukshme”.

Duke vënë në dukje se ankesat e zgjatura pas virusit janë më të zakonshme tek ata që kanë pasur sëmundje me një ashpërsi të moderuar ose të rëndë, mund të shihet edhe tek ata që mbijetuan lehtë.

“Ne zbuluam se tek pacientët tanë, të cilët i ndoqëm për 6 muaj në periudhën post-infektive të COVID-19, lodhja dhe gulçimi me sforcim (sidomos kur ngjitni shkallët) vazhduan deri në 4-5 muaj. Pavarësisht nga mungesa të çdo çrregullimi që lidhet me të gjithë zemrën, mushkëritë dhe organet e tjera të mundshme. Edhe pse lodhja e zgjatur dhe gulçimi gjatë sforcimit filluan të përmirësohen pas 4 muajsh te gratë dhe 5 muaj tek meshkujt, ajo vazhdon ende, por me intensitet më të butë”, tha ai.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here