Eurostat/ Zbatimi i ligjit për imigracionin, shqiptarët të dytët në botë për refuzimet e larta nga vendet e BE

0
625

Në vitin 2020, rreth 137.8 mijë shtetasve jo-anëtarë të BE iu refuzua hyrja në territorin e Bashkimit Europian. Gati 10% e këtyre refuzime për hyrje ishin për shtetasit shqiptarë, të dytët në botë, që u “përzunë”, pas ukrainasve. Të dhënat u bënë të ditura nga Eurostat në një raport të fundit për zbatimin e ligjit për imigracionin.

Eurostat raporton se numri më i lartë i shtetasve jo-BE që iu refuzua hyrja në BE në vitin 2020 u vu re midis ukrainasve (56 400), pasuar nga shtetasit e Shqipërisë (13 300) dhe Moldavisë (10 200). Sipas Eurostat, rreth 557.7 mijë rezultoi se ishin ilegalisht të pranishëm në një nga Shtetet Anëtare të BE. Numri i shtetasve të jo-BE për të cilat u lëshua me një urdhër për të lënë një Shtet Anëtar të BE ishte 396.4 mijë persona.

23 mijë shqiptarë u urdhëruan të largohen, të tretët në botë 

Sipas Eurostat, në vitin 2020, rreth 396 400 qytetarë të jo-BE u urdhëruan të largohen nga territori i Shteteve Anëtare të BE-së, me 19% më pak krahasuar me vitin e kaluar (491 200).

Midis shteteve anëtare të BE, Franca raportoi numrin më të madh të qytetarëve jo-BE të urdhëruar të largohen nga territori i saj në vitin 2020 (108 400), pasuar nga Spanja (50 300), Greqia (38 500) dhe Gjermania (36 300).

Në vitin 2020, numri më i lartë i personave të urdhëruar të largoheshin nga një territor i Shtetit Anëtar të BE-së u vu re midis algjerianëve (34 000), marokene (33 600) dhe shqiptarëve (23 200).

Rreth 10 mijë shqiptarë u kthyen 

Në vitin 2020, rreth 70.2 mijë qytetarë jo-BE për të cilët ishte lëshuar një urdhër për të lënë territorin e një Shteti Anëtar të BE-së u kthyen në vendet jo të BE-së; një ulje prej 51% kur krahasohet me një vit më parë (142 300).

Gjermania raportoi numrin më të madh të qytetarëve jo-BE të kthyer në vendet jashtë BE-së (12 300) në vitin 2020, pasuar nga Holanda (8 700), Greqia (7 000) dhe Franca (6 900).

Shqiptarët (9 800) kryesuan listën e qytetarëve jo-BE që u kthyen në një vend jo-BE në vitin 2020, të ndjekur nga Gjeorgjianët (5 700) dhe Ukrainasit (5 600).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here