Sunday, February 25, 2024
HomeShendetesiStudimi: Vetmia dhe mërzia mund të na plakin më shpejt se duhani

Studimi: Vetmia dhe mërzia mund të na plakin më shpejt se duhani

-

 

“Një orë e plakjes është një model dixhital i plakjes bazuar në mijëra mostra njerëzore,” tha Galkin për Fox News Digital.

Ai shpjegoi se “ora e plakjes” mund të vlerësojë moshën e një personi duke parë shenjuesit biologjikë të atij personi.

Ai vuri në dukje se “nëse një person njihet nga ky model si një person i moshuar, proceset e tij molekulare të plakjes përshpejtohen”.

Ekipi ndërkombëtar hulumtues doli në përfundim se dëmtimi molekular rritet ndërsa plakemi, gjë që kontribuon në zhvillimin e sëmundjeve.

Por për disa njerëz, procesi i plakjes ecën më shpejt, gjë që quhet “plakje e përshpejtuar”.

Studiuesit zhvilluan një studim të bazuar në panelet e gjakut nga grupi i të dhënave të Studimit Gjatësor të Shëndetit dhe Pensionit në Kinë (CHARLS) për të përcaktuar moshën biologjike në një kampion të të rriturve kinezë.

CHARLS është një studim mbarëkombëtar që përfshin një popullsi kineze më të vjetër se 45 vjeç; ai përfshin informacion mbi statusin social dhe ekonomik të pjesëmarrësve, historinë shëndetësore, biometrinë dhe panelet e gjakut.

Studiuesit vunë në dukje se Kina ka përqindjen më të ulët të individëve me “mosh të suksesshme” midis vendeve të Azisë Lindore.

“Një moshë e suksesshme arrihet nga një person mbi 65 vjeç pa aftësi të kufizuara të mëdha dhe me funksion normal njohës dhe angazhim social”, sipas studimit.
Studimi zbuloi se njerëzit me një histori traume, sëmundjeve të mëlçisë dhe mushkërive – si dhe duhanpirësit – kanë plakje të përshpejtuar.

Por përveç kësaj, një “gjendje mendore e cenueshme” mund të përshpejtojë plakjen, gjithashtu.

Ndjenja e të qenit i pashpresë, i pakënaqur dhe i vetmuar rrit moshën biologjike të dikujt më shumë se pirja e duhanit, sipas njoftimit për shtyp të grupit.

Studimi zbuloi gjithashtu se të qenit beqar dhe të jetosh në një zonë rurale (dhe përballja me mungesën e shërbimeve adekuate mjekësore) ishin gjithashtu të lidhura me përshpejtimin e plakjes.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,912FollowersFollow
3,572SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts