Wednesday, February 28, 2024
HomeShendetesiKëto janë sëmundjet që u rritën në numër gjatë pandemisë Covid-19

Këto janë sëmundjet që u rritën në numër gjatë pandemisë Covid-19

-

 

Kërpudhat kërcënuese për shëndetin po përhapen në shtrirjen gjeografike për shkak të ndryshimeve klimatike, ndërsa disa sëmundje kërpudhore u rritën gjatë pandemisë Covid-19, sipas autorëve të një raporti të sapo publikuar të Organizatës Botërore të Shëndetësisë .

Të martën, OBSH publikoi listën e saj të parë ndonjëherë të patogjenëve me përparësi mykotike, duke kataloguar 19 organizma që ekspertët i identifikuan si kërcënimin më të madh për shëndetin publik.

“Aktualisht, infeksionet kërpudhore marrin më pak se 1.5% të të gjithë financimit të kërkimit të sëmundjeve infektive,” zbuloi raporti, duke sugjeruar se barra e vërtetë shëndetësore e kërpudhave është e panjohur, ndërsa “shumica e udhëzimeve të trajtimit janë të informuara nga prova të kufizuara dhe mendimi i ekspertëve”.

Ndihmësdrejtori i përgjithshëm i OBSH-së për rezistencën antimikrobike.

Hanan Balkhy, tha në një deklaratë: “Duke dalë nga hijet e pandemisë bakteriale të rezistencës antimikrobiale, sëmundjet kërpudhore invazive po bëhen gjithnjë e më rezistente ndaj trajtimeve, duke u bërë një shqetësim gjithnjë e më i ngutshëm i shëndetit publik në mbarë botën.”

Raporti, i cili përfshiu më shumë se 400 ekspertë të mykologjisë dhe një rishikim të më shumë se 6,000 punimeve kërkimore, renditi patogjenët e kërpudhave bazuar në ndikimin në shëndetin publik dhe rrezikun e rezistencës ndaj ilaçeve antifungale.

Nga 19 kërpudhat e përfshira, katër u identifikuan si me përparësi “kritike”. Këto përfshinin Aspergillus fumigatus dhe Candida albicans – dy patogjenët më të zakonshëm të kërpudhave në mbarë botën – si dhe Cryptococcus neoformans , i cili është një shkak kryesor i vdekjes tek njerëzit me HIV.

Aktualisht ekzistojnë vetëm katër klasa antimykotike dhe zhvillimi i barnave të reja ishte i vështirë për shkak të ngjashmërive midis qelizave të kërpudhave dhe gjitarëve, tha Beardsley.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,912FollowersFollow
3,572SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts