Musine Kokalari “rikthehet” në Universitetin “La Sapienza” në Romë

0
712

Musine Kokalari “rikthehet” sot në Universitetin La Sapienza, ku një ditë studimi i kushtohet një gruaje shqiptare që studioi në Itali.

76 vjet pas diplomimit të saj në Itali, Musine Kokalari u “kthye” në Sapienza të Romës, citojnë mediat italiane.

Një ditë studimi kushtuar një shkrimtari të shekullit të XX, për një grua shqiptare që donte të shkruante të ardhmen e vendit të saj, por regjimi i Enver Hoxhës i mohoi lapsin dhe lirinë.

Në 1938 Kokalari ishte në Romë për t’u diplomuar në letra në La Sapienza. E përkushtuar për krijimin e një Shqipërie demokratike, u kthye në vendin e saj në vitin 1946, por u cilësua nga regjimi komunist si “sabotatore dhe armike e popullit”, dhe u dënua me burg dhe izolim deri në vdekjen e saj në vitin 1983.

Faqet italiane të Musine Kokalarit janë rezultat i një pikëpamje dialektike, shqiptare dhe italiane, të një vajze që studionte në një Itali fashiste që pushtoi Shqipërinë e saj më 1939; dëshmi e dramave të jetuara nga autorja dita në ditë, në vitet që e panë atë të marrë pjesë në Sapienza.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here