Koronavirusi/ Studim italian: Epidemia ka nisur në muajin tetor 2019

0
875

 

Studimi i nënshkruar nga shkencëtarët e Universitetit Shtetëror të Milanos: Shpejtësia e rritjes së numrit të infeksioneve ka rënë pas masave kufizuese të miratuara në Kinë

Qarkullimi i koronavirusit të ri në Kinë ka filluar më herët se koha e konstatimit të rasteve të para të ‘pneumonisë misterioze’ të identifikuar në vendin aziatik.

Për të rikonstruktuar muajt e parë të jetës së Covid-19 ka shërbyer një studim italian i nënshkruar nga shkencëtarë nga Universiteti Shtetëror të Milanos.

Një hetim epidemiologjik-molekular i kryer në 52 gjenomë të plotë viralë të patogjenit, ka nxjerrë përfundimin: Epidemia e Sars-CoV-2 ka nisur midis gjysmës së dytë të tetorit dhe gjysmës së parë të nëntorit të vitit 2019, pra disa javë më herët se koha e identifikimeve të rasteve të para të pneumonisë.

E shfaqur ‘midis gjysmës së dytë të tetorit dhe gjysmës së parë të nëntorit 2019’, epidemia e koronavirusit të ri ka patur një super përshpejtim që nga muaji dhjetor deh prej asaj kohe secili i infektuar ka prodhuar 2.6 raste të tjera dhe koha e dyfishimit të të infektuarve ka qenë 4 ditë’.

‘Vlerësimi i numrit riprodhues (numri i rasteve të krijuara nga secili rast individual), ose parametri që mat shpejtësinë me të cilën transmetohet virusi, zbatohet duke përdorur modele matematikore dhe evolucionare – shpjegojnë shkencëtarët milanezë – dhe na ka lejuar të nxjerrim në pah ‘nxitimin’ në kapacitetin e përhapjes së virusit, një shtytje ekspansive që daton në dhjetor të vitit 2019.

Nga një numër shumë i kufizuar riprodhues, më pak se 1, në dhjetor virusi kaloi në fakt në 2.6, një vëzhgim ky që ka lejuar të hipotezohet përhapja e shpejtë dhe efikasiteti i transmetimit të virusit’. Ky transformim, thonë studiuesit, ‘mund të jetë për shkak të ndryshimeve në aftësinë e virusit për t’u transmetuar nga njeriu te njeriu’.

Një aspekt tjetër kyç i zbuluar nga studiuesit, ‘i lidhur me atë të mëparshëm, është koha e dyfishimit të epidemisë’, kjo është periudha në të cilën numri i të infektuarve dyfishohet. Është vlerësuar se duke filluar nga dhjetori, dyfishimi i numrit të të infektuarve ka ndodhur në rreth 4 ditë më pas.

‘Është e mundshme – akomentojnë autorët e studimit- se shpejtësi e rritjes së numrti të infeksioneve është zvogëluar pas masave kufizuese të miratuara në Kinë.

Puna e studiuesve italianë sapo është pranuar për botim në Gazetën e Virologjisë Mjekësore dhe rezultatet tashmë janë botuar edhe nga revista e Organizatës Botërore të Shëndetit.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here