Ka filluar numëri mbrpasht për ngjarjen më të rëndësishme qiellore të 2021.

Një eklips i pjesshëm diellor unazor do të ndodhë të enjten, 10 qershor .

Një eklips i tillë ndodh kur Hëna është shumë larg Tokës (afër apogjenit të saj) për të mbuluar plotësisht diskun diellor, duke krijuar një “unazë” të dritës së Diellit rreth Hënës së errët , ndërsa Dielli nuk është i dukshëm gjatë eklipsit.

Në këtë rast Hëna pritet të mbulojë rreth 90% të diskut diellor.

“Rruga” e dukshmërisë së plotë të eklipsit do të kufizohet në Rusinë lindore, Oqeanin Arktik, Grenlandën perëndimore dhe Kanadanë , ndërsa fenomeni do të jetë pjesërisht i dukshëm në SH.B.A. dhe një pjesë e Evropës.

Eklipsi tjetër diellor unazor do të jetë më 14 tetor 2023 , ndërsa më 8 prill 2024 do të ketë një eklips total diellor.

 

LEAVE A REPLY