Shqipëria sipas mediave greke, ka hequr masën që ndalonte importin e shpendëve nga veriu i Greqisë. Sipas ministrisë greke të Zhvillimit Rural dhe Ushqimit, Shqipëria anuloi te premten vendimin që kishte marrë në 4 qershor, i cili ndalonte importin e pulave nga zona të caktuara të Greqisë Veriore. Javën e kaluar, kur vendimi i palës shqiptare u njoftua autoriteteve greke, Zëvendës Ministri i Zhvillimit Rural dhe Ushqimit, Fotini Arabatzi, informoi autoritetet diplomatike kompetente dhe Ministrinë e Punëve të Jashtme, si dhe zyrën diplomatike të Kryeministrit, Kyriakos Mitsotakis.

Në një letër drejtuar homologut të saj shqiptar, Milva Ekonomi bëri thirrje që vendimi të revokohej menjëherë pasi “nuk justifikohet nga situata aktuale epidemiologjike e sëmundjes në Greqi, pasi ka të bëjë me një” rast “të” gripit të shpendëve “të gjetur në një zogu i egër në “në kuadrin e programit kombëtar të monitorimit (parandalues) për shëndetin e popullatës së shpendëve dhe është në kundërshtim të plotë me udhëzimet e Organizatës Botërore për Shëndetin e Kafshëve (OIE), anëtarësia e së cilës është Shqipëria”, sipas në një deklaratë nga Ministria e Bujqësisë.

“OIE shprehet qartë se shtetet anëtare nuk mund të vendosin masa të ndalimit të tregtisë në përgjigje të zbulimit të një rasti të një zogu të egër, siç është ai i gjetur në Greqi më 20.04.2021”, tha zonja Arabatzi, duke shtuar se “Greqia respektoi plotësisht detyrimet e tij, të cilat tregohen shprehimisht në artikullin përkatës të OIE, duke informuar Organizatën për ekzistencën e çështjes përkatëse në një zog të egër dhe jo në shpendë”.

LEAVE A REPLY