FDA: Vaksina Moderna nuk ka nevojë për një dozë të tretë përforcuese

0
510

 

Shkencëtarët nga Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave thanë se Moderna Inc. (MRNA.O) nuk i plotësonte të gjitha kriteret e agjencisë për të marrë miratimin për përdorimin e dozave përforcuese të vaksinës kovid-19.

Një arsye e mundshme qëndron në faktin se, sipas Reuters , efektiviteti i dy dozave të para të vaksinës mbeti i lartë.

Ekspertët thonë se është vërtetuar se doza e tretë Moderne rrit numrin e antitrupave, ose diferenca midis dozës së dytë dhe të tretë nuk është e mjaftueshme për t’iu dhënë një dozë përforcuese, sipas Zërit të Amerikës (Zëri i Amerikës-Zëri i Amerikës) Me

FDA zakonisht pranon këshillat e ekipit të saj të ekspertëve, por nuk është i detyruar ta bëjë këtë.

Qendrat për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) do të vendosin se kush duhet të marrë dozën e tretë, nëse miratohet nga FDA.

Modern kërkoi autorizimin për një dozë të tretë të vaksinës që ishte dy herë më e dobët se dy dozat e para.

Kompania ka kërkuar miratimin për një përforcues për njerëzit mbi 65 vjeç dhe njerëzit në rrezik të lartë për t’u infektuar.

Pfizer tashmë ka marrë një miratim të tillë.

Administrata e Presidentit amerikan Joe Biden njoftoi se deri në fund të vitit, të gjithë të rriturit mund të merrnin dozën e tretë të vaksinës, por FDA vlerësoi se nuk kishte prova të mjaftueshme se të gjithë kishin nevojë për një dozë përforcuese.

Të dhënat mbi nevojën për dozën e tretë vijnë kryesisht nga Izraeli, ku shumica morën një përforcues të vaksinës Pfizer.

Por studime të tilla nuk ekzistojnë për vaksinat Moderna dhe Johnson dhe Johnson, të cilat gjithashtu kërkuan miratimin për një dozë shtesë.

Johnson dhe Johnson kërkojnë miratimin për dozën e dytë, sepse ajo vaksinë jepet vetëm në një dozë.

Intervali midis dy dozave, sipas propozimit të kompanisë, duhet të jetë dy muaj për të rriturit që janë në rrezik të preken nga koronavirusi, ndërsa për të tjerat, propozohet një interval prej gjashtë muajsh.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here