Buxheti 2018, pagesat për PPP-të kapin 78 milionë dollarë

0
777

Dhënia e shumë objekteve apo shërbimeve publike më koncesion apo, siç ka nisur të quhet vitet e fundit, Partneriteti Publik Privat vijon të jetë objekt debati. Gjatë seancës së prezantimit të zërave të shpenzimeve të buxhetit të vitit të ardhshëm, ministri i Financave dhe Ekonomisë, Arben Ahmetaj, u shpreh se fatura e planifikuar për vitin e ardhshëm kap vlerën e 78 milionë dollarëve. Sipas tij, këto janë pagesa për koncesionet e dhëna vite më parë, por edhe për PPP-të.

Gjithashtu sipas ministrit të Financave, tashmë me aktin normativ janë shlyer 3.6 miliardë lekë detyrime të prapambetura të krijuara në muajt e parë të këtij viti. “Akti normativ i djeshëm pastroi të gjitha detyrimet e prapambetura, të krijuara pesë muaj e fundit, sidomos në sektorin e infrastrukturës, pra praktikisht që nga dje nuk ka më detyrime të prapambetura të trashëguara, sidomos në sektorin e infrastrukturës, ku prapambetja ishte 3.6 miliardë lekë”, u shpreh Ahmetaj.

Ndërsa Nënkryetarja e Komisionit të Ekonomisë, Jorida Tabaku, e ka cilësuar këtë si një paaftësi të qeverisë për të bërë investime publike dhe për të menaxhuar buxhetin. “Qeveria është e paaftë për të bërë investimet publike dhe të gjitha investimet publike është duke i transferuar nëpër koncesione, ose partneritete publik-privat siç keni dëshirë t’i quani ose siç preferoni ta quani. Koncesionet janë duke e gërryer buxhetin e shtetit në periudhën afatmesme dhe afatgjatë dhe koncesionet janë duke u bërë diskutimi primar parësor edhe i partnerëve tanë ndërkombëtarë dhe këtu i referohem FMN-së. Keni sjellë një ligj me koncesione, i cili e rrit me 30% koston e tyre nga viti i kaluar. Është 9.4 miliardë lekë në mos gaboj”, tha Tabaku.

Referuar zërit të shpenzimeve në buxhetin e shtetit  për vitin e ardhshëm, investimet publike kapin vlerën e 86.1 miliardë lekëve, ose 5.2% e PBB. Ndërsa të gjitha shpenzimet buxhetore janë parashikuar në vlerën e 496.6 miliardë lekëve.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here