Pas 207 viteve nga ndertimi i saj 1814, kulla e Çun Mules, familja qe   kryesoi bajrakun e Hotit qe ne vitin 1696 siç thekson studuesi, Gjoke Luli,ka degraduar deri ne ate pike sa rrezikojne te shemben 3 katet e saj ! Emir Bajraktari 81 vjeç, stërnipi i Çun Mules, u kthy ketu ne vitin 1991 pas 32 viteve internim gjate regjimit komunist. Banon ne nje shtepi tjeter, ndersa kullen nuk kishte te ardhura per ta rregulluar,  e cila ishte përdorur nga shteti rreth 40 viite per shërbime te ndryshme:

Bajraktari i Hotit, Çun Mula, se bashku me kreret e tjere te Malesise se Madhe, bene histori ne mbrojtje te tokave shqiptare. Ai perfaqesoi Malesine e Madhe ne Lidhjen Shqiptare te Prizrenit. Por kesaj kulle deri sot nuk u kujtua njeri qe ti jepte statusin e monumentit te kultures apo te trashegimise historike:

Studiuesi Gjoke Luli, thekson domozdoshmerine qe kjo kulle te merret ne mbrojtje nga shteti si nje deshmi trashëgimie e jashtezakonshme jo vetem per Malesine e Madhe, por edhe me gjere:

Hoti ka qene dhe mbetet simbol atdhetarie ne Malesi te Madhe, i njohur ne mbare trevat shqiptare. Bashke me te Bajraktari i Hotit, Çun Mula, kulla e te cilit njehere u dogj nga perandoria otomane, dy here nga ushtrite serbo- malazeze, ndersa sot rrezikon te shembet thjeshte sepse eshte lene ne harrese nga shteti ! Kjo eshte e pafalshme !

 

 

LEAVE A REPLY