Sunday, September 25, 2022
HomesocialeI ftuar në emisionin ''Perspektivë'' në Tv1 Channel Stefan Paloka kordinator i...

I ftuar në emisionin ”Perspektivë” në Tv1 Channel Stefan Paloka kordinator i Shoqatës Karitas

-

Aftesia e kufizuar nje sfide apo nje barrjere? Pse nuk po perkrahet kjo kategori edhe vazhdon te kete paragjykim? A ka raste suksesi apo vetem nje pranim te fatit? I ftuar ne Perspektive Stefan Paloka kordinator i Shoqates Karitas

Paloka: Ne bazen e aftesis se kufizuar qendron demtimi por demtimi ende nuk eshte aftesi e kufizuar sepse shpesh identifikohet demtimi me aftesin e kufizuar. Demtimi eshte premise por kur kemi te bejeme me aftesi te kufizuar ky demtim kufizon personin per nderveprimin e tij me mjedisin. Pikerisht ketu ku nje person me nje demtim te caktuar funksional perballet me nje mjedis i cili nuk eshte i pershtatur per aftesin e kufizuar, ketu lind e gjitha. Pra demtimi plus nderveprimi perbejne te kombinuara aftesin e kufizuar.

Sa kohe qe demtimi eshte baza e aftesise te kufizuar ne fakt ne duhet te flisnim per aftesi te kufizuar pa bere ndarje te pakten jo ne aspektin e asaj qe lidhet me statusin. Ndarja ndodh sepse grupe te ndryshme te aftesis te kufizuar jane bashkuar ne baze te tipit te demtimit. I cili me pas eshte identifikuar me tipin e aftesis te kufizuar .Te verbrit jane organizuar ne shoqaten e tyre . Kjo gje ka bere qe secili nga keto grupe te luftoje per te drejtat e tyre dhe te luftoje vec e vec, ne periudha te ndryshme kohore. Ne saj te keti presioni qe kane bere secili nga grupet kane lindur statuset perkatese te keture kategorive .

Shteti nuk ka pasur nje vizjon se si do ta trajtonte aftesin e kufizuar. U krijuan ligje dhe akte te tjera nenligjore te cilat merreshin me trajtimin e grupeve te tjera te aftesis se kufizuar. Aftesia kufizuar duhet te trajtohet me nje ligj te vetem ndersa tek specifikat qe lidhen me nevojat duhen trajtura ne anekse te tjera te ligjit . Nuk ka pse te kete shume ligje.

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,501FollowersFollow
3,572SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts