Vlera e veçantë e farave të mandarinave në mjekësinë popullore

0
705

Mandarinat janë ndër agrumet më të preferuara në vendin tonë, madje edhe prodhimtaria është e lartë. Ato konsiderohen një thesar vlerash, sepse ofrojnë shumë vitaminë C, folat dhe beta karoten. Për më tepër, konsumi i mandarinave ndihmon në parandalimin e diabetit, ishemisë e shumë sëmundjeve të tjera. Përveç frutit dhe lëkurës, farat e kësaj agrumeje konsiderohen të shkëlqyera për shëndetin.

Farat e Mandarinave dhe vlerat potenciale
Antioksidantët
Mandarinat dhe farat e tyre përmbajnë shumë antioksidantë, të cilat ju mbrojnë kundër radikaleve të lira. Këto të fundit prodhohen nga trupi si kundërpërgjigje e ndotjes, radiacionit, tymit të duhanit, etj. Radikalet e lira dëmtojnë qelizat dhe i çelin rrugën një sërë sëmundjesh.
Polifenolët
Polifenolët janë antioksidantë të fuqishëm.
Studimet shkencore për sasinë e polifenolëve në agrumet dhe farat e tyre kanë treguar se mandarinat dhe farat e tyre kanë sasinë më të madhe të polifenolëve në krahasim me agrumet e tjera.
Limonoidët
Limonoidët janë përbërës që gjenden tek farat, lëkura dhe fruti.
Këto substance pengojnë formimin e qelizave kancerogjene. Limonoidët tek farat ulin edhe kolesterolin e keq.
Farat e Mandarinave në Mjekësinë Popullore
Ekspertët e mjekësisë tradicionale përdorin farat e thata të mandarinës për të rregulluar energjinë trupore dhe larguar dhimbjet e organizmit. Ata shprehen se farat e thata përdoren dhe janë efikase kundër hernies diskale. Mjekët popullorë përdorin zakonisht fara të thata e të bluara.
Niveli i Toksinave tek Farat e Mandarinave
Megjithatë në shumë vende, farat e mandarinës nuk kanë gjetur përdorim të njëjtë dhe mjekët kanë rekomanduar kujdes.
Në vendet perëndimore, shkencëtarët besojnë se farat e agrumeve siç janë portokallet, qitro, limonët, limonët jeshilë dhe mandarinat përmbajnë sasi të vogla toksinash.
Megjithatë farat e një fruti të vetëm nuk përmbajnë mjaftueshëm toksina sa të shkaktojnë dëm në organizëm.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here