Një barsoletë e vitit 1987 për shkodranët dhe Enver Hoxhën. Ja kerkesa e tyre per bustin e diktatorit pasi vdiq

0
2245

Një barsoletë dy vite pas vdekjes së Enver Hoxhës duket se i ka kushtuar shtrenjtë një punonjësi të uzinës elektronike në Tiranë.

Sipas një dokumenti, tregimi i kësaj barsolete që kishte në qendër të saj ish­udhëheqësin komunist dhe shkodranët është bërë shkak për hetimin e tij.

Ish-­drejtori i Arkivit të Shtetit shkruan se, dikur pranë reparteve ushtarake vepronte Sigurimi i Ushtrisë.

Ky shërbim që varej nga Drejtoria e Parë e Sigurimit të Shtetit kishte synim të parandalonte “veprimtarinë armiqësore” në radhët e ushtarakëve.

Në të vërtetë, punëtori operativ, në mungesë të kësaj veprimtarie mblidhte lloj­lloj bisedash që bëheshin në reparte ushtarake, qofshin edhe barsoleta.

Ai tregon se, një e tillë është kjo e vitit 1987. Në dokumentin që ka zbardhur raportin, emri Enver Hoxha, sipas rregullit të kohës zëvendësohej me fjalët “udhëheqësi kryesor i partisë” ose “themeluesi i partisë”.

Po e referoj në origjinal të thënies. Punonjësi i uzinës elektronike në Tiranë, në qershor 1987, sipas bashkëpunëtorit kishte rrëfyer këtë barsoletë: Do të të tregoj një gjë të bukur për bustet.

Kur vdiq Enver Hoxha u vendos që të ngrinin buste për nder të tij. Një bust do të ngrihej në Korçë, një në Vlorë, një në Gjirokastër dhe një në Shkodër.

Për këtë skulptorët filluan të merrnin mendimin e njerëzve. Kur pyetën korçarët ata i thanë se Enverin e duam të duket i pashëm dhe i ri.

Gjirokastritet e deshën të zgjuar, të fortë e të qeshur. Vlonjatet e donin trim dhe të ashpër.

Kurse kur pyetën shkodranët si e donin, ata u përgjigjën: “Bëjeni si të doni, vetëm të gjallë mos e bëni më”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here