OKB ngre alarmin për klimën: Ngrohja globale rrezikon njerëzimin

0
693

 

Ngrohja globale mbi pragun e vendosur nga marrëveshja e klimës në Paris do të kishte ndikime të pakthyeshme në sistemet njerëzore. Nëse arrihen +2 gradë celsius në vend të +1.5, rreth 420 milionë më shumë njerëz në Tokë do të duhet të përballen me valë ekstreme të nxehtësisë dhe deri në 80 milionë më shumë njerëz në botë mund të kërcënohen nga uria. Kjo është ajo që thuhet në një draft të raportit të Grupit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike (IPCC) të Organizatës së Kombeve të Bashkuara.

“Mungesa e ujit, eksodi, kequshqyerja, zhdukja e specieve: jeta në Tokë siç e dimë se do të transformohet në mënyrë të pashmangshme nga ndryshimi i klimës kur fëmijët e lindur në 2021 do të jenë 30 vjeç ose edhe më herët, paralajmëron IPCC. Cilado qoftë shkalla e zvogëlimit të emisioneve të gazrave serrë, ndikimet shkatërruese të ngrohjes globale në natyrë do të përshpejtohen dhe do të bëhen të prekshme shumë më përpara se 2050”,  thuhet në projekt-raport.

“Jeta në Tokë mund të rikuperohet nga ndryshime të mëdha klimatike duke evoluar në specie të reja dhe duke krijuar ekosisteme të reja, por njerëzimi nuk mundet”, vijon IPCC.

Raporti i plotë i vlerësimit me 4000 faqe, është shumë më alarmant se sa ai i mëparshmi në 2014, që synon të drejtojë vendimet e ardhshme të politikave. Ndërsa konkluzionet e tij kryesore nuk do të ndryshojnë, ai nuk do të dalë zyrtarisht deri në shkurt 2022, pas miratimit të tij me konsensus nga 195 shtete anëtare.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here