Zjarri/ Si të mbroheni nga tymi dhe grimcat e ajrit

0
510

 

Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit , ndezja e lëndëve djegëse organike lëshon ndotës të ndryshëm në atmosferë si monoksidi i karbonit, oksidet e azotit (NOx) , dioksidi i squfurit, grimcat (AS)  dhe substanca të tjera që lëshohen në ajër.

Për shkak të djegies të materialeve të tilla si mbeturina, materiale të braktisura që mund të jenë brenda objektit të zjarrit.

Grimcat e pezulluara ka të ngjarë të depërtojnë në traktin e poshtëm të frymëmarrjes (mushkëritë), ndërsa mikrogrimcat me diametër më të vogël mund të hyjnë në qarkullimin e gjakut.

Përqendrimi i përkohshëm i këtyre substancave, si dhe transporti i tyre në pjesë të ndryshme të organizmit mund të krijojë probleme shëndetësore afatshkurtra  / ose afatgjata në popullatën e përgjithshme dhe veçanërisht në grupet me rrezik të lartë.

Grupet në rrezik të lartë të ekspozimit ndaj duhanit janë njerëzit me astmë ose sëmundje të tjera të frymëmarrjes, njerëzit me sëmundje kardiovaskulare, të sëmurët kronikë, të moshuarit, fëmijët, gratë shtatzëna dhe duhanpirësit.

Ekspozimi ndaj tymit nga zjarri mund të shkaktojë acarim të syve dhe rrugëve të frymëmarrjes, kollë, bronkit, të përkeqësojë ose të shkaktojë simptoma të sulmit të astmës, dhe në disa raste shqetësime të frymëmarrjes siç është gulçimi.

Gjithashtu, tek njerëzit me sëmundje themelore mund të kontribuojë në çrregullime të ritmit të zemrës dhe në raste ekstreme në ngjarjet kardiovaskulare që rezultojnë në vdekje.

Masat e mbrojtjes
Një zjarr, përveç zonës në të cilën ndodh, mund të prekë zona të tjera, për shkak të transportit të tymit përmes erërave.

Prandaj, masat mbrojtëse janë të nevojshme edhe në zonat ku aktiviteti i përditshëm nuk ndikohet drejtpërdrejt, por mbulohet nga një re tymi zjarri.

Për këtë arsye, rekomandohet të informoni publikun për masat e mëposhtme të mbrojtjes gjatë një zjarri në zonat që janë afër tij ose të prekura nga tymi dhe temperaturat e larta:

Respektimi i rreptë i udhëzimeve të autoriteteve kompetente

Qëndroni brenda.

Në rast se zonat e banuara ndodhen pranë një zjarri pyjor dhe preken nga tymi, rekomandohet të zvogëloni lëvizjet e panevojshme dhe të qëndroni në ambiente të mbyllura pa kontakt të drejtpërdrejtë me ajrin e jashtëm (mbyllja e dritareve, dyerve dhe kalimeve të tjera të ajrit nga brenda).

Siguroheni që shtëpia të ketë ajër të kondicionuar
Meqenëse shtëpitë kanë një sistem të ajrit të kondicionuar, rekomandohet përdorimi i tij në funksionin e riciklimit të ajrit të brendshëm, në mënyrë që të minimizohet barra e cilësisë së ajrit të brendshëm.

Opsioni i marrjes së “ajrit të pastër” të siguruar nga disa kondicionerë duhet të fiket gjatë një zjarri për të parandaluar hyrjen e tymit në mjedisin e jashtëm.

Është gjithashtu e nevojshme që mirëmbajtja e duhur e filtrave të sistemeve të ajrit të kondicionuar dhe nëse është e mundur, zëvendësimi i tyre me filtra të certifikuar për mbajtjen PM2.52.

Qëndroni në zona me ajër të kondicionuar

Ndërtesat publike, ose instalime të tjera që kanë sisteme kondicionimi dhe mund të përdoren për të mbrojtur grupet e cenueshme nga tymi.

Gjatë një zjarri, rekomandohet që dhomat me ajër të kondicionuar që do të përdoren si vende grumbullimi të përdorin njësitë e tyre të ajrit të kondicionuar në përzgjedhjen e riciklimit të ajrit, në mënyrë që tymi të mos lejohet të hyjë në dhomë.

Grimca të pezulluara me diametër aerodinamik <2.5μm

Kufizimi i Lëvizjes. Lëvizjet e panevojshme duhet të shmangen. Sidoqoftë, në rast të përdorimit të makinës, rekomandohet të rregulloni sistemin e ajrit të kondicionuar të automjetit në modalitetin e riciklimit të ajrit të brendshëm, në mënyrë që të minimizoni hyrjen e tymit në kabinën e pasagjerëve.

Reduktimi i burimeve të ndotjes së ajrit në ambiente të mbyllura 

Gjatë një zjarri, duhanpirja brenda shtëpisë, gatimi me përdorimin e një skarë, përdorimi i një fireplace për gatim, përdorimi i aerosoleve (insekticide, freskues ajri, spërkatje) duhet të shmangen dhe çdo burim tjetër që mund të dëmtojë cilësinë e ajrit të brendshëm.

Përdorimi i pajisjeve mbrojtëse personale (PPE) 

Disa njerëzve që i përkasin grupeve të ndjeshme mund t’u kërkohet të përdorin maska ​​për t’u mbrojtur nga tymi.

Në këtë rast, filtri i maskës duhet të jetë i certifikuar për mbajtjen AS.2.5 dhe të sigurohet që maska ​​të përshtatet mirë në gojë dhe hundë.

Në rast se ndonjë person ose të afërmit e tij shfaqin ndonjë simptomë për shkak të tymit ose kushteve të zjarrit (për shembull, gulçim, konfuzion, konvulsione, probleme kardiorespirative, humbje të vetëdijes), ndihma mjekësore duhet kërkuar menjëherë.Prothema.gr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here