Sytë nga qielli në të shtunën e Pashkëve, shfaqet Hëna blu

0
861

Romantikët e skywatcher do të ketë mundësi të shohin në 31 mars Hënën Blu. Kjo datë në fakt do të jetë e dyta që ne mund të shikojmë hënën e plotë të 2018.
Ky event nuk ndodh që prej 1999 dhe, edhe nëse nuk do të jetë spektakolare si Blood Moon e janarit, do të jetë e veçantë dhe do të përsëritet vetëm në 2020. Nëse gjatë një muaji kalendarit verifikohen dy hëna të plota, eventi i dytë quhet Blue Moon.

 

Emri në realitet nuk ka asnjë lidhje me ngjyrën e hënës. Përkufizimi i këtij emri u dha gabimisht nga astronomi James Hugh Pruett në një artikull të publikuar në 1946 në revistën ‘Sky & Telescope’.

Ndërsa tributë amerikane e quanin Warm Moon, Hëna e ngrohtë, sepse përkon më mbërritjen e pranverës.
Të tjerë emra janë Hëna e Vdekjes dhe Sap Moon, Hëna e linfës etj.

Hëna e plotë e marsit simbolizon fillimin e pranverës dhe sipas gojëdhënave të popullit, kur fillon të bjerë sjell energji pozitive duke larguar energjitë negative.

Toka ndër të tjera përjeton rilindjen dhe zgjohet nga gjumi letargjik i dimrit. Është një moment rilindjeje dhe energjie.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here