Saturday, March 2, 2024
HomeAktualitet“Projektligji per financat e veteqeverisjes vendore” ne GHE

“Projektligji per financat e veteqeverisjes vendore” ne GHE

-

Ndasitë politike duhet të lihen pas dhe pushteti qëndror e ai vendor të bashkëpunojnë për të mirën e vendit. Ky është mesazhi që lëshon drejtori i projektit të USAID Kevin McLaughlin gjatë tryezës rajonale të organizuar në “Grand Hotel Europa” me krerët e bashkive të veriut mbi “Projektligjin per financat e qeverisjes vendore”. Në fjalën e tij, ai vlerësoi përparimet që Shqipëria ka bërë 2 vitet e fundit në hedhjen e bazave për decentralizimin, por kërkoi që në këtë pikë të bëhet më shumë.
2 vitet e fundit Shqipëria ka bërë përparime të dukshme në hedhjen e bazave për decentralizimin. Gjithsesi dimensioni fiskal i decentralizimit është ende i dobët. Decentralizimi fiskal përfshin kalimin e përgjegjesive në nivel vendor. Transferimi i këtyre përgjegjesive duhet të ketë kalim edhe të burime apo kompetencave. Kjo është sfida kryesore e këtij proçesi. Them se ministria e financave ka hartuar nje projektligj të denjë, që shpresojmë se trajton shqetësimet tuaja. Ai rregullon kompetencat e njesive qeverisjes vendore, si dhe bashkitë me përformancë të mirë ekonomike mund të marrin hua. Gjithashtu rregullohen marëdheniet mes pushteteve. E dijme se disa nga rekomandimet tona nuk janë marrë parasysh nga ministria, por vlerësojmë punën e saj dhe kuptojmë sfidat që ka qeveria për uljen e borxhit publik apo rregullimin e financave. Ligji do të përcaktojë burimet tuaja të të ardhurave, është me rëndësi që të jepen rekomandimet e duhura nga bashkitë. Ka rendesi që kryetaret e bashkive janë këtu. Progresi i vërtetë për njësitë e qeverisjes vendore, do të arrihet vetëm kur ndasitë politike të lihen menjëanë dhe të evidentohen pikat e përbashkëta. Duhet dialog i hapur mes dy pushteteve, atij qëndror dhe atij lokal.
Situata kur flitet për krerët e bashkive lexohet ndryshe, pasi ka nga ata që vlerësojnë arritjet, e të tjerë kërkojnë më shumë nga qeveria.

Ministria e financave si hartuese e këtij projektligji është e gatshme të pranojë sugjerimet, apo kritikat e bashkive.

Në projektligjin e ri është saktësuar se ministritë do të kenë të drejtën të mikqyrin veprimtarinë e njësive vendore. Po ashtu përcaktohet se urdhrat që do të jepen nga ministritë do të kalojnë përmes verikimeve nga prefekti. Përsa i përket ligjeve që qeveria do të vendosë të ndryshojë, në momentin që cenohet pushteti vendor, do të realizohen konsulta si dhe do të paraqiten vërejtje prej vetë bashkive.

Related articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,912FollowersFollow
3,572SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts