Sunday, January 29, 2023
HomeEkonomiRAPORTI, SHQIPTARËT TË PARËT NË LISTËN E AZILKËRKUESVE

RAPORTI, SHQIPTARËT TË PARËT NË LISTËN E AZILKËRKUESVE

-

Rreth gjysma e të gjithë azilkërkuesve që kishin aplikuar në vendet e Bashkimit Europian, Norvegji dhe Zvicër gjatë vitit 2015 dhe 2016 ende janë në pritje të përgjigjes nga vendet ku qendrojnë.

Një pjesë shumë e vogël e tyre është miratuar për të qëndruar. Aplikantët e mbetur (rreth 8%) ose janë kthyer në shtëpinë e tyre ose në një vend tjetër jashtë BE-së ose vendndodhja e tyre është e panjohur.Këto të dhëna janë bërë të ditura nga raporti më i fundit i Pew Research Center. Sipas raportit, në krye të listës qendron Shqipëria, 89 % azilkërkuesve nga Shqipëria në dy vitet e fundit akoma janë në pritje të një përgjigje përfundimtare.

Raporti tregon se statusi i azilkërkuesve të Europës mund të shqyrtohet në dy mënyra: sipas kombësisë së tyre dhe nga vendet e tyre të aplikimit.

Për azil kërkuesit nga disa vende, pjesa që është duke pritur është shumë më e lartë se ajo që është miratuar për mbrojtje në Evropë, sipas vlerësimeve të reja. Për shembull, rreth 89% e aplikantëve shqiptarë midis 2015 dhe 2016 ishin duke pritur që të merrnin përgjigjet e tyre në fund të vitit 2016.

Gjithashtu, rreth 77% e aplikantëve afganë për azil po presin për vendime të parakohshme ose përfundimtare për ankesat, transmeton Monitor. Kjo do të thotë se ka pasur më shumë se tre herë më shumë aplikantë nga Afganistani duke pritur (240,000) si ato të miratuara (70,000) në fund të vitit 2016. Një pjesë e madhe (77%) e aplikantëve iranianë dhe më shumë se gjysma e atyre nga Iraku ishin gjithashtu duke pritur për vendimet e para ose përfundimtare në fund të vitit 2016.

Related articles

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,674FollowersFollow
3,572SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts