Dita nderkombetare e talasemise

0
94

“Dhuro gjak, shpeto nje jete”! Eshte ky apeli qe bejne mjeket, ne diten nderkombetare te talasemise. Kjo eshte nje semundje gjenetike qe ndahet ne major dhe minor dhe ne qarkun e Shkodres deri me tani fatmerisisht, nuk ka te diagnostikuar me te , thote hematologia Emirjona Kraja.

Shenjat kryesore te talasemise jane anemia, lodhja, zhurma e vazhdueshme e vesheve, ndaj me shfaqjen e tyre eshte i rendesishem kontakti me mjekun, shpjegon Kraja.

Njerezit me talasemi krijojne me pak hemoglobine dhe kane me pak qeliza te kuqe qarkulluese te gjakut se normalja, e cila rezulton ne anemi te bute apo te rende. Talasemia mund te shkaktoje komplikime te rendesishme dhe mjaft te rrezikshme, duke perfshire mbingarkese hekuri, deformime te kockave dhe semundje kardiovaskulare.