Thursday, March 23, 2023
HomeShendetesiShenjat e fshehura të depresionit, mos i neglizhoni...

Shenjat e fshehura të depresionit, mos i neglizhoni…

-

 

Depresioni është një çrregullim i zakonshëm i shëndetit mendor që mund të prekë individë të të gjitha moshave, gjinive dhe kulturave. Edhe pse simptomat e depresionit janë shpesh të dukshme, disa shenja mund të fshihen dhe të kalojnë pa u vënë re. Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për shenjat delikate të depresionit dhe të kuptoni se si ato mund të ndikojnë në jetën e një personi. Në këtë artikull të “Koha Jonë”, do të evidentojmë disa nga shenjat e fshehura të depresionit dhe çfarë mund të nënkuptojnë ato për individët që vuajnë nga kjo gjendje.

Ndryshimet në oreks dhe pagjumësia

Një nga shenjat më të zakonshme të fshehura të depresionit është ndryshimi në zakonet e të ngrënit dhe gjumit. Disa njerëz mund të përjetojnë humbje të oreksit dhe të kenë vështirësi në të ngrënë, ndërsa të tjerë mund të hanë tepër dhe të shtojnë peshë. Në mënyrë të ngjashme, depresioni gjithashtu mund të shkaktojë ndryshime në zakonet e gjumit, të tilla si pagjumësia, hipersomnia ose një orar i parregullt i gjumit. Këto ndryshime në oreksin dhe modelet e gjumit mund të jenë një shenjë se një person po lufton me depresionin dhe mund të ketë nevojë për ndihmë.

Dhimbje

Depresioni mund të shfaqet edhe si simptoma fizike, të tilla si dhimbje koke, dhimbje shpine dhe dhimbje barku. Njerëzit që vuajnë nga depresioni mund t’i përjetojnë këto dhimbje edhe pse nuk ka asnjë gjendje mjekësore themelore që i shkakton ato. Kjo është për shkak se depresioni mund të ndikojë në mënyrën se si një person e percepton dhe përjeton dhimbjen fizike.

Humbja e interesit për aktivitetet

Një tjetër shenjë e fshehur e depresionit është humbja e interesit për aktivitetet që dikur ishin të këndshme. Njerëzit që po luftojnë me depresionin mund ta kenë të vështirë të angazhohen në hobi, të shoqërohen me miqtë ose të marrin pjesë në aktivitete që dikur i pëlqenin. Kjo humbje e interesit mund të jetë një shenjë se një person po përjeton depresion dhe mund të ketë nevojë për ndihmë.

Lodhja

Depresioni gjithashtu mund të shkaktojë ndjenja të lodhjes së madhe, edhe pasi të keni fjetur mjaftueshëm. Kjo mund ta bëjë të vështirë për njerëzit që të kryejnë detyrat e përditshme, të shkojnë në punë ose të marrin pjesë në aktivitete që dikur i pëlqenin. Lodhja mund të jetë një shenjë se një person po lufton me depresionin.
Irritimi dhe zemërimi. Depresioni gjithashtu mund të shkaktojë ndjenja nervozizmi dhe zemërimi. Njerëzit që po luftojnë me depresionin mund të zhgënjehen ose shqetësohen lehtësisht, edhe për gjëra të vogla. Kjo mund të tensionojë marrëdhëniet dhe të shkaktojë stres shtesë për personin që vuan nga depresioni.

Tërheqja nga aktivitetet sociale

Depresioni gjithashtu mund të bëjë që individët të tërhiqen nga ndërveprimet sociale. Njerëzit që po luftojnë me depresionin mund të shmangin kalimin e kohës me miqtë dhe familjen, të anulojnë planet ose të izolohen.

Mendimet dhe ndjenjat negative

Depresioni gjithashtu mund të shkaktojë mendime dhe ndjenja negative, të tilla si mungesa e shpresës, pavlefshmëria dhe faji. Është e rëndësishme të kuptohet se shenjat e depresionit mund të jenë delikate dhe mund të ndryshojnë nga personi në person. Nëse ju ose dikush që njihni po përjeton ndonjë nga këto shenja të fshehura të depresionit, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë. Një profesionist i shëndetit mendor mund të sigurojë një diagnozë dhe të zhvillojë një plan trajtimi për të ndihmuar personin të menaxhojë simptomat e tij dhe të përmirësojë cilësinë e jetës së tij.

Si përfundim, depresioni është një çrregullim i zakonshëm i shëndetit mendor që mund të prekë individët në mënyra të ndryshme. Edhe pse simptomat e depresionit janë shpesh të dukshme, disa shenja mund të fshihen dhe të kalojnë pa u vënë re. Është e rëndësishme të jeni të vetëdijshëm për shenjat e fshehura të depresionit dhe të kuptoni se si ato mund të ndikojnë në jetën e një personi. Nëse ju ose dikush që njihni po përjeton ndonjë nga këto shenja, është e rëndësishme të kërkoni ndihmë nga një profesionist i shëndetit mendor. Me mbështetjen dhe trajtimin e duhur, njerëzit që po luftojnë me depresionin mund të përmirësojnë cilësinë e jetës së tyre dhe të jetojnë një jetë të plotë./Koha Jonë/ 

Related articles

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Stay Connected

0FansLike
0FollowersFollow
3,745FollowersFollow
3,572SubscribersSubscribe
spot_img

Latest posts